Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
5. apríla 2023 o 16:30
Čas čítania 1:29

Tento trik pozná málokto, ale mnohí Slováci vďaka nemu môžu od štátu získať späť desiatky eur. Skontroluj si odvody

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

SZČO, ktoré mali nedoplatok za zdravotné poistenie, môžu získať časť peňazí naspäť. Takúto možnosť majú aj po roku.

Živnostníci na Slovensku môžu získať naspäť časť peňazí v prípade, že im zdravotná poisťovňa vyúčtuje nedoplatok na zdravotnom poistení. Niektoré SZČO platia minimálne zdravotné odvody, ktoré nezodpovedajú ich reálnym zárobkom, informuje Finsider.

K prepočtu na reálnu sumu dochádza až po podaní daňového priznania. Informácie o nedoplatku dôjdu živnostníkovi až s ročným oneskorením. Časť týchto peňazí potom môže získať naspäť.

Portál Finsider dodáva, že keď živnostníci priznávajú príjmy, uvádzajú len takú výšku zdravotných odvodov, ktoré reálne zaplatili. Do celkovej výšky zaplatených odvodov si potom živnostníci nemôžu doplniť nedoplatok za rok, ktorý si už v daňovom priznaní vyrovnali.

Čo to pre mňa znamená?

Ak živnostníci podajú dodatočné daňové priznanie, časť peňazí môžu od daňového úradu získať späť. Hlavný rozdiel pri takomto daňovom priznaní je, že sa podáva až po poslednom termíne odovzdávania daňových priznaní. Dodatočné daňové priznanie vypíše živnostník rovnako ako klasické.

V prípade, že chce SZČO získať peniaze späť, zmení v ňom výšku zaplatených zdravotných odvodov, ku ktorým pripočíta zaplatený nedoplatok na zdravotnom poistení. Finsider uvádza, že sa v ňom okrem tejto zmeny uvádza aj rozdiel vo výslednej dani.

Aký je postup?

Ako živnostníkovi ti naposledy došiel nedoplatok na zdravotnom poistení z ročného vyúčtovania za rok 2021. Na to, aby si získal časť peňazí späť, máš dve možnosti.

4. septembra 2024 o 15:30 Čas čítania 1:48 Hľadáte inteligentnú, rýchlu a jednoduchú fakturáciu? Vyskúšajte to online Hľadáte inteligentnú, rýchlu a jednoduchú fakturáciu? Vyskúšajte to online

V prípade, že boli tvoje zárobky v minulom roku rovnaké ako v roku 2021, môžeš nedoplatok započítať do dodatočného daňového priznania za minulý rok. Ak sa tieto príjmy nezhodujú, musíš podať dodatočné daňové priznanie za rok 2021.

Živnostníci podávajú daňové priznanie typu B. To môžu nájsť na osobnom účte na stránke Finančnej správy SR. Tam musia dohľadať sekciu dane z príjmov fyzickej osoby, ktorá je platná od minulého roka. Po otvorení dokumentu treba na jeho začiatku označiť, že ide o dodatočné daňové priznanie.


Takéto daňové priznanie v elektronickej forme vypĺňaš klasicky. Zmeniť v ňom treba iba výšku odvodov, ktorá sa nachádza v šiestom oddiele. K pôvodnej sume musíš potom pripočítať výšku nedoplatku. V desiatom oddiele je zasa potrebné vyplniť rozdiely z dodatočného a riadneho daňového priznania.

Na konci celého dokumentu treba vyplniť žiadosť o vrátenie preplatku, ktorý ti vznikol. Ten sa vypláca buď poštou, alebo na bankový účet. V závere musíš samostatne zmeniť sumu zaplatených zdravotných odvodov a dátum. Po vykonaní všetkých zmien môžeš dodatočné daňové priznanie odovzdať.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/František Iván, Unsplash/Markus Spiske
Domov
Zdieľať
Diskusia