Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
30. marca 2023, 21:20
Čas čítania 0:49

Archeológovia hlásia z Egypta hrozivý nález. V chráme faraóna Ramesseho II. našli viac ako 2 000 zachovaných zvieracích hláv

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Archeológovia svoj objav zverejnili len pred pár dňami.

Archeológovia hlásia z Egypta znepokojivý nález. V chráme Ramesseho II. našli viac ako 2 000 baraních lebiek, ktoré nepríjemne prekvapili aj skúsených odborníkov. Hlavy boli na mieste ponechané niekoľko tisícročí, informuje portál CBS News.

Tím archeológov z Inštitútu pre štúdium starovekého sveta (ISAW) Univerzity v New Yorku objavil nález v meste Abydos. Ide o jedno z najstarších a historicky najbohatších archeologických nálezísk v Egypte.

Zvieracie pozostatky našli vedci poukladané v severnej časti chrámu. Informovalo o tom egyptské ministerstvo turizmu, ktoré objav po prvýkrát oznámilo verejnosti len pre pár dňami.

Lebky pochádzajú z obdobia tisíc rokov po smrti faraóna

Odborníci z inštitútu pre CBS News priblížili, že lebky boli zjavne obetnými darmi pre faraóna. Zarážajúce však ostáva, že ich datujú do obdobia až tisíc rokov po smrti Ramesseho II. Ten zomrel v roku 1213 pred naším letopočtom.

„Sme si istí, že boli všetky uložené v rovnakom čase, takže to nebolo nahromadenie lebiek, ktoré boli prinesené v priebehu rokov, ale pochádzali odinakiaľ. V určitom okamihu boli uložené z dôvodu, ktorý nepoznáme,“ načrtol v rozhovore jeden z objaviteľov nálezu.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Dodal, že lebky neboli v hrobe len náhodne pohodené. Našli ich vo významnej časti starovekého chrámu, a tak sa vedci domnievajú, že išlo o cielené umiestnenie obetných darov do konkrétnej miestnosti.

Strašidelný nález z chrámu faraóna Ramesseho II.
Strašidelný nález z chrámu faraóna Ramesseho II. Zdroj: Egyptské ministerstvo turizmu a starožitníctva
Domov
Zdieľať
Diskusia