Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
28. marca 2023, 7:38
Čas čítania 0:29

Spravodlivosti neušiel. Toto je prvý slovenský kňaz, ktorého za zneužívanie miništranta odsúdili na nepodmienečný trest

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kňaz pôvodne od súdu žiadal len o podmienku.

Bývalý farár Ladislav Jurčík zo Žilinského kraja si za sexuálne zneužívanie miništranta odsedí 3 roky a 4 mesiace. Vo štvrtok toto rozhodnutie prvostupňového súdu potvrdil Krajský súd v Banskej Bystrici, píše Žilinak. Jurčík je vôbec prvým kňazom, ktorý za zneužívanie detí putuje do väzenia natvrdo, a teda dostal nepodmienečný trest.

K sexuálnemu zneužívaniu chlapca sa Jurčík priznal ešte v roku 2022 na Okresnom súde vo Zvolene. Zneužívať miništranta začal v roku 2002, keď mal chlapec 12 rokov, a pokračoval s tým až do roku 2005.

Podľa verdiktu okresného súdu mal Jurčík ďalej zaplatiť obeti viac ako 24-tisíc eur, voči čomu sa však odvolal. Bývalý farár súd žiadal, aby mu udelil len podmienku, pretože sa stará o chorú matku. Prokurátor naopak žiadal 6-ročný trest.

Kostol
Zdroj: TASR/Jakub Kotian
Domov
Zdieľať
Diskusia