Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
24. marca 2023, 11:50
Čas čítania 1:16

Z obľúbeného Bojnického zámku hlásia prelomový objav. Hradný múr ukrýval dôkazy o pôvode tejto historickej pamiatky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V archívnom krídle sa od roku 1995 uskutočňoval archeologický výskum, počas ktorého sa po prvýkrát odkryli rozsiahlejšie stredoveké konštrukcie z 13. a 14. storočia.

Výskumníci na Bojnickom zámku potvrdili existenciu pôvodného hradu už v stredoveku. Časť múru datovaného do obdobia stredoveku objavili odborníci počas výskumu v jednej z miestností medzi tretím a štvrtým nádvorím Bojnického zámku. Ide o objav, ktorý potvrdzuje existenciu pôvodného hradu už v tomto období.

„Tento výskum sa uskutočňuje spôsobom, ktorý študuje vzťahy jednotlivých múrov, preto v styčných častiach stien realizujeme hĺbkové sondy pod omietky a tieto ukazujú jednotlivé nadväznosti múrov,“ načrtol stavebný historik Martin Bóna.

Spolu s kolegom v miestnosti v blízkosti štvrtého nádvoria zistili, že bočné deliace steny tohto palácového traktu sú k obvodovému hradobnému múru, teda najstaršiemu múru horného hradu primknuté bez previazania, druhotne, čiže patria k mladším konštrukciám.

„Domnievame sa preto, že tento palác vznikol v mladšom období ako vnútorná dvorová prístavba. Samotný kameň nehovorí o tom, kedy bol uložený, ale podľa kontextu s písomnými prameňmi, typológiou a vzťahov jednotlivých datovaných štruktúr múrov predpokladáme, že najstarší hradobný múr patrí ranogotickým konštrukciám z druhej polovice 13. storočia,“ priblížil Bóna.

Vzácny nález

Deliaci múr vzhľadom na nález hrotitého portálu radia odborníci do obdobia vrcholnej gotiky, teda počas 14. a začiatku 15. storočia. Následne zachytili mladšiu úpravu v podobe rozšírenia priestoru, ktorá pravdepodobne súvisí so záverom stredoveku, teda koncom 15. a začiatkom 16. storočia.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

„Vedelo sa, že tento hrad má svoju bohatú stavebnú históriu, len nebola možnosť realizovať hĺbkové výskumy, ktorými by sa zistili možnosti pre datovanie jeho jednotlivých častí,“ skonštatoval odborník.

V archívnom krídle sa od roku 1995 podľa neho uskutočňoval archeologický výskum, počas ktorého sa po prvýkrát odkryli rozsiahlejšie stredoveké konštrukcie z 13. a 14. storočia, ale i s mladšími prestavbami. „Táto časť, ktorá sa teraz skúma, nebola doteraz bližšie datovaná. Na základe portálov sa mohlo predpokladať, že má najneskôr renesančný alebo barokový pôvod, o jej stredovekom pôvode sa doteraz nevedelo,“ dodal.

Miestnosť, v ktorej odborníci realizujú výskum, bude neskôr slúžiť na účely expozície. Postupne sa presunú i do iných častí zámku podľa požiadavky vedenia múzea.

Časť múru datovaného do obdobia stredoveku, ktorú odhalili odborníci.
Časť múru datovaného do obdobia stredoveku, ktorú odhalili odborníci. Zdroj: TASR/Alexandra Moštková
Domov
Zdieľať
Diskusia