Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
24. marca 2023, 12:55
Čas čítania 1:11

Veľká novinka: Slováci môžu ísť po novom do dôchodku už pred 60-kou. Stačí, ak oň požiadajú a splnia potrebné podmienky

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Individuálny dôchodok má za cieľ pomôcť najmä pracovníkom, ktorí vykonávajú fyzicky náročné práce. Požiadať oň však môžu všetci.

Dôchodková reforma platná od začiatku roka na Slovensku priniesla viacero zmien. Jednou z nich je aj nárok na individuálny dôchodok, ktorý môžeš získať po odpracovaní 40 rokov. Ide však o doplňujúcu formu predčasného odchodu do penzie, informuje portál Finsider.

Zmena by mala pomôcť najmä Slovákom s fyzicky náročnou prácou, ktorí začali aktívne pracovať od 18. roku života a vo vyššom veku im ich zdravotný stav nedovoľuje pokračovať vo výkone práce. Zároveň ide o výhodnejší odchod do penzie, ktorý sa zamestnancom môže vyplatiť viac než predčasný dôchodok.

Aké sú podmienky?

O individuálny dôchodok môže človek požiadať v prípade, že si 40 rokov platil dôchodkové poistenie. Portál Finsider dodáva, že si musia Slováci dať pozor na niekoľko výnimiek.

Za odpracovaný rok sa totiž nebude považovať rok, v ktorom si zaplatil dôchodkové poistenie dodatočne, prípadne si počas neho študoval alebo bol nezamestnaný. V nezamestnanosti už za teba po novom neplatí dôchodkové poistenie štát, a tak sa tieto roky nemôžu do finálneho súčtu započítať.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Rovnaká výnimka platí aj pri absolvovaní odborného alebo politického školenia. Sociálna poisťovňa bude vždy zarátavať len „klasické“ odpracované roky a základnú službu.

Viac odpracovaných rokov ti zaručí lepší dôchodok

Ak sa rozhodneš odísť do dôchodku podľa vyššie uvedených podmienok, tvoja penzia bude krátená o 0,3 percenta za každý mesiac, o ktorý si do penzie odišiel skôr.

Finsider však poznamenáva, že dôchodok si môžeš taktiež zvýšiť. V prípade, že máš odrobených viac rokov, tvoja penzia sa vypočíta súčinom osobného mzdového bodu a aktuálnej dôchodkovej hodnoty. Suma individuálneho dôchodku sa potom zvýši vždy o 0,2 percenta celkového súčinu.

Penzistom sa o 0,2 percenta zvýši dôchodková dávka za každý mesiac odpracovaný nad rámec potrebných 40 rokov, až kým o predčasný odchod do penzie nepožiadajú.

Ak máš záujem požiadať o odchod do predčasného dôchodku, môžeš to urobiť na pobočke Sociálnej poisťovne. 

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Pexels/T Leish, Wiki Commons/Avij
Domov
Zdieľať
Diskusia