Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
24. marca 2023, 8:45
Čas čítania 0:43

Sociálna poisťovňa posiela tisíckam Slovákov dôležité rozhodnutia. Vedia si prilepšiť o desiatky eur vďaka rodičovskému dôchodku

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nárok na rodičovský dôchodok bude mať zhruba 800-tisíc dôchodcov.

Sociálna poisťovňa informuje, že začala rozhodovať o tzv. rodičovskom dôchodku. Nateraz bude posudzovať nových žiadateľov o starobný dôchodok, o ktorých poisťovňa rozhoduje po 28. februári. Prvé rozhodnutia o priznaní rodičovského dôchodku bude spolu s rozhodnutím o starobnom dôchodku doručovať v najbližších dňoch.

Podľa odhadov poisťovne dostane tento príspevok približne 800-tisíc dôchodcov. Prilepšia si o desiatky eur: v roku 2023 bude rodičovský dôchodok vyplatený v jednej sume za celý rok, od roku 2024 už bude vyplácaný mesačne spolu so starobným.

Nie každý súhlasil

Nie všetci pracujúci ľudia však súhlasili s tým, aby sa časť ich odvodov použila na príspevok rodičom. Odoprieť tento nárok biologickým rodičom sa dalo podaním vyhlásenia.

Takýchto vyhlásení bolo viac ako 19,5-tisíc, na základe ktorých viac ako 19-tisíc dôchodcom nárok na rodičovský dôchodok nevznikne. Naopak, na základe prejavenej vôle dieťaťa ho dostane 400 náhradných rodičov.

O nároku na rodičovský dôchodok a jeho výplate pre existujúcich poberateľov starobných dôchodkov, resp. poberateľov invalidných alebo výsluhových dôchodkov po dosiahnutí dôchodkového veku, má Sociálna poisťovňa povinnosť rozhodnúť v zákonom stanovenej lehote do 30. septembra 2023. Výšku rodičovského dôchodku je možné vypočítať si na webe poisťovne.

Domov
Zdieľať
Diskusia