Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
18. marca 2023, 18:48
Čas čítania 0:43

Zázrak v Malej Fatre: Turista padal 300 metrov a takmer nič sa mu nestalo

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Mužovi sa po dlhom páde napokon podarilo zachytiť o porast a pád zastaviť.

Slovenský turista v sobotu spadol z hrebeňa Malej Fatry. Podľa svedkov ho poryv vetra sfúkol z chodníka. Po približne 300-metrovom páde muž utrpel povrchové poranenia rúk a tváre, pomáhali mu horskí záchranári.


Spadol medzi sedlom Bublen a Malým Kriváňom smerom do Belianskej doliny. Mužovi sa podarilo po približne 300 metroch zachytiť o porast a pád zastaviť.

„Počas pádu mu vyzulo jednu topánku, ktorá spadla do doliny, čo mu skomplikovalo návrat na hrebeň. Jedna turistka zo skupiny, s ktorou bol na túre, zostúpila k nemu a poskytla mu prvú pomoc. Ďalší člen skupiny privolal pomoc,“ konkretizovali horskí záchranári na sociálnej sieti.

Červenou je vyznačená dráha pádu turistu.
Červenou je vyznačená dráha pádu turistu. Zdroj: hzs.sk

Ako prvý sa k mužovi dostal dobrovoľný horský záchranár, ktorý sa náhodou nachádzal pod Malým Kriváňom. Ďalší horskí záchranári sa k turistovi dostali lanovou dráhou cez Snilovské sedlo a ďalej na lyžiach.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Pomocou lanovej techniky sa záchranár spustil k mužovi, zaistil ho a vyslobodili ho z exponovaného terénu. Po ošetrení poranení mu záchranári poskytli obuv a rukavice a odprevadili ho do Snilovského sedla, odkiaľ s ním lanovou dráhou pokračovali do Vrátnej. „Na ďalšie ošetrenie už na vlastnú žiadosť pokračoval v sprievode kamarátov,“ dodali záchranári.

Domov
Zdieľať
Diskusia