Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
18. marca 2023, 20:16
Čas čítania 1:42

V USA chýba § 363? Donald Trump tvrdí, že ho v utorok zatknú, uplácal ženy, aby mlčali o ich spoločnom sexe

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Trump v príspevku vyzval svojich podporovateľov na protesty.

Bývalý americký prezident Donald Trump v sobotu napísal, že v utorok 21. marca ho zatknú, lebo prokurátor v New Yorku ho chce obviniť v prípade vyplatenia úplatkov za mlčanie ženám, ktoré tvrdia, že mali s exprezidentom sexuálny styk. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AP.


Trump v príspevku na svojej vlastnej sociálnej sieti Truth Social v sobotu skoro ráno uviedol, že z úradu okresnej prokuratúry v newyorskej štvrti Manhattan „ilegálne unikli“ informácie, podľa ktorých bude zďaleka najpoprednejší republikánsky (prezidentský) kandidát a bývalý prezident Spojených štátov zatknutý v utorok na budúci týždeň.

Donald Trump
Zdroj: TASR/AP


Trump tiež v príspevku vyzval svojich podporovateľov na protesty.
Predstavitelia justičných a policajných orgánov v New Yorku už robia bezpečnostné prípravy pre prípad, že Trumpa obžalujú.


Nebol zverejnený žiadny časový rámec, v ktorom sa bude veľká obžalovacia porota tajne zaoberať týmto prípadom a závažnosťou dôkazov, teda nie je známy ani čas jej prípadného hlasovania o tom, či exprezidenta USA obžaluje.

Vrátil sa na sociálne siete

Trump sa v piatok po viac ako dvoch rokoch vrátil na Facebook a zverejnil dvojslovný odkaz: „SOM SPÄŤ!“ Predmetný príspevok sprevádza 12-sekundové video, na ktorom sa Trump po víťazstve vo voľbách v roku 2016 prihovára k jasajúcemu davu. „Ospravedlňujeme sa, že sme vás nechali čakať. Je to komplikovaná záležitosť,“ hovorí Trump v klipe.


Trumpovi bol zakázaný prístup na Facebook, ako aj na ďalšie sociálne platformy (napríklad na Instagram a Twitter) po tom, ako 6. januára 2021 po jeho volebnej prehre so súperom Joeom Bidenom zaútočil dav jeho priaznivcov na Kapitol.

Facebook (Donald Trump)
Zdroj: Facebook (Donald Trump)


Trumpa následne obvinili zo šírenia volebných dezinformácií a podnecovania násilia.
Spoločnosť Meta, ktorá vlastní Facebook aj Instagram, zrušila jeho zákazy v januári, ale Trump sa zatiaľ držal mimo.

19. augusta 2022, 12:30 Čas čítania 6:16 Koľko rokov väzenia hrozí Donaldovi Trumpovi po razii FBI? Vysvetľujeme škandál, pre ktorý extrémisti volajú po občianskej vojne Koľko rokov väzenia hrozí Donaldovi Trumpovi po razii FBI? Vysvetľujeme škandál, pre ktorý extrémisti volajú po občianskej vojne

Spoločnosť Youtube v piatok zrušila obmedzenia na Trumpovom účte. Twitter, na ktorom Trump počas svojho prezidentovania neustále publikoval, obnovil jeho účet vlani v novembri po tom, ako spoločnosť kúpil americký magnát Elon Musk. Na Twitteri Trumpa sleduje viac ako 80 miliónov ľudí.


Keď Meta v januári tohto roku oznámila, že Trump sa môže vrátiť na sociálnu sieť Facebook, zdôraznila, že exprezident bude „podliehať štandardom našej komunity“.

„V prípade, že pán Trump bude zverejňovať ďalší obsah porušujúci pravidlá, obsah bude odstránený a bude mu pozastavená činnosť na jeden mesiac až dva roky – v závislosti od závažnosti porušenia predpisov,“ uviedol Nick Clegg, prezident spoločnosti Meta pre globálne záležitosti.


Okrem piatkového príspevku na Facebooku zostal Trump v uplynulých dvoch rokoch verný konzervatívnej platforme Truth Social, ktorú sám založil. Má tam však len zlomok počtu sledovateľov ako na Twitteri, všíma si DPA. Trump vlani oznámil, že v roku 2024 sa bude uchádzať o post prezidenta na svoje druhé funkčné obdobie.

Domov
Zdieľať
Diskusia