Ministerstvo zdravotníctva vydalo vyhlášku, ktorá mení sortiment školských bufetov.
Ministerstvo zdravotníctva informovalo o tom, že v školských bufetoch sa po novom nesmú predávať presladené nápoje, vyprážané jedlá, hamburgery či nápoje s kofeínom. Nahradiť ich majú zdravšie potraviny a nápoje.
Úrad verejného zdravotníctva chce touto zmenou docieliť zdravú voľbu potravín a nápojov u detí a povzbudiť ich, aby sa stravovali lepšie. Podľa údajov Národného centra zdravotníckych informácií za rok 2022 evidovali vyše 12 000 obéznych detí. Podľa predpovedí postihne obezita do roku 2030 viac ako polovicu európskej populácie.
Ako sa upravuje sortiment v školských bufetoch
Ich sortiment má obsahovať najmä:
- čerstvé ovocie a zeleninu,
- ovocné a zeleninové šťavy a nektáre s obsahom cukru do 5 g/100 ml,
celozrnné a cereálne výrobky, - mlieko a mliečne výrobky so zníženým obsahom pridaných cukrov vrátane bezlaktózových alternatív,
- nápoje a prírodné šťavy bez konzervačných prípravkov.
Sortiment nesmie obsahovať:
- nealkoholické nápoje s pridaným cukrom nad 5 g/100 ml,
- nealkoholické nápoje s kofeínom,
- nealkoholické nápoje s taurínom,
- nealkoholické nápoje s chinínom,
- alkoholické nápoje,
- tabakové výrobky a výrobky s obsahom nikotínu,
výživové doplnky, - potraviny rýchleho občerstvenia, ktorými sú langoše, chlieb vo vajíčku, praženica, spracované mäsové výrobky a údenárske výrobky s obsahom mäsa menším ako 80 %,
- výrobky s obsahom majonézy, vyprážané jedlá, paštéty a hamburgery.
Cukrovinky, slané zemiakové lupienky, krekry či tyčinky môžu tvoriť najviac 50 % sortimentu.
Školské bufety sa nesmú prevádzkovať v zariadeniach pre deti do 6 rokov.