Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
15. marca 2023 o 20:15
Čas čítania 0:52

V tomto krajskom meste na Slovensku by ceny bytov mali čoskoro zlacnieť až o 30 %, predpovedajú experti

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Najvýraznejšie by mohli ceny bytov klesnúť v Banskej Bystrici. Odborníci tam očakávajú zlacnenie nehnuteľností až o 30 %.

Ceny bytov by mohli v nasledujúcom období klesnúť na augustovú úroveň roku 2021. Najvýraznejší pokles očakáva Realitná únia SR tam, kde od augusta 2021 vzrástli ceny najviac. 


„Samozrejme, spoliehať sa, že práve tam sa ceny odrazia od dna a začnú stúpať, sa nedá,“ uviedol hlavný analytik RÚ Vladimír Kubrický s tým, že pri realitnom trhu sa, vzhľadom na jeho špecifiká, neuvažuje o technických úrovniach cien. Ako informovala RÚ, ceny spred 18 mesiacov sú reálnejšie ako tie z roku 2020.

Najvýraznejší pokles by mohol nastať v Banskej Bystrici 

„Makroekonomický vývoj a zamestnanosť totiž žiadnu blížiacu sa katastrofu nenaznačujú,“ uviedla únia. Najvýraznejšie by mohli ceny bytov klesnúť spomedzi krajských miest v Banskej Bystrici, a to o 30,4 %. Pokles sa týka novších i starších bytov obchodovaných na sekundárnom trhu. Za päť rokov tam totiž narástli ceny najviac, a to o 109,8 %.


Naopak, v Nitre v porovnaní s väčšinou ostatných miest sa zvýšili ceny bytov o 62,5 %, čo je menej ako vo väčšine krajských miest. Únia spresnila, že to môže znamenať nižší potenciál na pokles cien.


Kubrický zároveň skonštatoval, že pri predávaní bytu nie je dôvod na paniku. „Ako sme to neraz videli v posledných rokoch, trh sa nehýbe po vychodených koľajach. Zvlášť sa nemusia znepokojovať vlastníci bytov, ktoré obstoja v konkurencii,“ povedal Kubrický s tým, že Slováci majú o vlastníctvo nehnuteľností stále záujem.

Na leteckej snímke sídlisko Podunajské Biskupice (vľavo), Vrakuňa (vpravo) a Dolné hony (dole) v Bratislave 22. februára 2019.
Na leteckej snímke sídlisko Podunajské Biskupice (vľavo), Vrakuňa (vpravo) a Dolné hony (dole) v Bratislave 22. februára 2019. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia