Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer TASR
13. marca 2023 o 8:28
Čas čítania 0:52

V USA skrachovala kľúčová banka. Hrozí reťazová reakcia, Biden reaguje

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Krach SVB je najväčším bankrotom americkej banky od roku 2008.

Americká banka Silicon Valley Bank špecializujúca sa na rizikové investície skrachovala a investori naprieč USA sa obávajú dominového efektu.

Podobnému osudu môžu podľa ekonómov bezprostredne čeliť aj iné banky. Krach SVB je najväčším bankrotom americkej banky od roku 2008, keď započala globálna ekonomická kríza. 

Administratíva Joea Bidena podľa CNN ubezpečila, že veritelia SVB majú oddnes prístup k svojim peniazom a daňoví poplatníci nebudú zodpovední za žiadne straty spojené s riešením SVB. „Som pevne odhodlaný zobrať tých, ktorí môžu za tento neporiadok, na plnú zodpovednosť a pokračovať v našom úsilí posilniť dohľad a reguláciu väčších bánk, aby sme už nikdy neboli v podobnej pozícii,“ uviedol prezident USA.

Americké finančné úrady banku zavreli, aby ochránili veriteľov, a za správcu banky vymenovali Federálnu spoločnosť pre poistenie vkladov, ktorá uviedla, že aktíva SVB predstavujú 209 miliárd dolárov a vklady 175, 4 miliardy.

4. septembra 2024 o 15:30 Čas čítania 1:48 Hľadáte inteligentnú, rýchlu a jednoduchú fakturáciu? Vyskúšajte to online Hľadáte inteligentnú, rýchlu a jednoduchú fakturáciu? Vyskúšajte to online

Toto opatrenie má pomôcť zažehnať krízu, ochrániť zákazníkov s vkladmi až do 250 000 dolárov a získať čas na nájdenie potenciálneho kupca. Silicon Valley Bank sa dostal do problémov pre nedostatok likvidity a vyhlásil platobnú neschopnosť. Krízu v SVB vyvolal výpredaj akcií európskych bánk a kolísanie akcií amerických bánk.

Domov
Zdieľať
Diskusia