Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. marca 2023, 6:45
Čas čítania 0:53

Litovská tajná služba odhaduje, ako dlho ešte Rusko môže viesť vojnu na Ukrajine

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na bezpečnosť členských štátov NATO negatívne vplýva aj možnosť Ruska poslať svoje jednotky do Bieloruska.

Rusko je podľa odhadov litovskej tajnej služby VSD schopné pokračovať v útočnej vojne na Ukrajine ešte ďalšie dva roky. „Odhadujeme, že zdroje, ktoré má Rusko dnes k dispozícii, budú stačiť na to, aby ešte ďalšie dva roky viedli vojnu s rovnakou intenzitou ako v súčasnosti,“ povedal vo štvrtok šéf VSD Elegijus Paulavičius, ktorý predstavil výročnú správu tajných služieb Litvy.

V správe VSD sa píše, že Ruská federácia sa stáva čoraz totalitnejšou. Invázia na Ukrajinu však podkopáva politické a hospodárske základy režimu ruského prezidenta Vladimira Putina. Ako ďalej uvádza VSD, neúspechy na bojisku, ďalšie kolá mobilizácie a zhoršenie ekonomickej situácie by mohli mať negatívne následky pre stabilitu režimu v Rusku.

„V aktuálnom spoločenskom a politickom prostredí je najpravdepodobnejšou alternatívou k Putinovmu režimu iný autoritársky režim,“ dodala litovská bezpečnostná služba. Rusko preto podľa VSD zostane zrejme minimálne v strednodobom horizonte hrozbou a zdrojom nestability v regióne.

Trhliny v bezpečnosti predstavuje aj Bielorusko

Litva hraničí s ruskou exklávou Kaliningrad ležiacou pri Baltskom mori a tiež so spojencom Moskvy Bieloruskom. Tajné služby vo Vilniuse sa domnievajú, že vojenské schopnosti Ruska v oblasti okolo Kaliningradu a západnej časti Ruska sú v dôsledku ofenzívy na Ukrajine obmedzené len do určitej miery a dočasne.

17. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 10:32 Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami Vlado jazdil na kamióne po sovietskom Rusku: Prostitútky idú aj za fľašu vodky a colníkov sme podplácali salónkami

Na bezpečnosť Litvy a ďalších členských štátov NATO v regióne negatívne vplýva aj neobmedzená možnosť Ruska poslať svoje jednotky do Bieloruska, povedal Paulavičius pre agentúru BNS.

Domov
Zdieľať
Diskusia