Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
7. marca 2023, 8:55
Čas čítania 0:34

Slovenskí dôchodcovia žijú pod hranicou chudoby, ak dostávajú menej ako túto sumu. Veľký problém majú stovky tisíc seniorov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dôchodcovia počas roka očakávajú ďalšiu valorizáciu.

Všetci dôchodcovia, ktorí dostávajú za mesiac približne 490 €, sú ohrození chudobou, informujú Topky s odkazom na združenie Jednoty dôchodcov Slovenska. Občanov s takouto penziou je v našej krajine približne 600-tisíc.

JDS upozorňuje, že k tejto situácii došlo napriek novoročnému navýšeniu dôchodkov o 12 percent, čiže v priemere o 60 € mesačne. Problémom je rekordná inflácia.

„Nikto nepovedal, že máme aj obrovskú infláciu, aká tu nebola, ľudia sú na tom veľmi zle,“ vysvetľuje Michal Kotian zo združenia. Jednota dôchodcov preto očakáva, že ďalšia valorizácia príde ešte v priebehu tohto roka.

Inštitút pre výskum sociálno-ekonomických rizík (IVRA) nedávno informoval, že dôchodcovská inflácia je na úrovni 17 percent. Vychádzal pritom z údajov zverejnených na webe Štatistického úradu SR. 

Rezort práce to považuje za nekorektné, no IVRA si za týmito údajmi stojí. Spresnili, že ich tvrdenia vychádzajú z analýzy všetkých starobných a invalidných dôchodkov po januárovej valorizácii.

Domov
Zdieľať
Diskusia