Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
TASR
7. marca 2023, 6:45
Čas čítania 0:38

FOTO: V Egypte objavili miniatúrnu verziu svetoznámej sfingy. Našli pri nej dosky so záhadnými nápismi, ktoré zatiaľ nevylúštili

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Socha by mohla pochádzať z prvého storočia nášho letopočtu.

Sochu podobnú sfinge a zvyšky svätyne objavili archeológovia v starovekom chráme na juhu Egypta. Socha je omnoho menšia ako svetoznáma Sfinga v komplexe pyramíd v Gíze, ktorá sa týči do výšky 20 metrov.

Artefakty sa našli v chráme Dendera v guvernoráte Kená, 450 kilometrov južne od hlavného mesta Káhira, oznámilo vo vyhlásení ministerstvo pre cestovný ruch a pamiatky.


Vedci sa domnievajú, že usmievavé črty nájdenej sochy môžu naznačovať podobu rímskeho cisára Klaudia, ktorý v rokoch 41 – 54 n. l. rozšíril vládu Ríma do severnej Afriky, uviedlo ministerstvo.

Archeológovia objavili aj kamennú dosku z rímskej doby s démotickými a hieroglyfickými nápismi, ktoré by mohli odhaliť viac informácií o soche a okolitej lokalite. Vo vápencovej svätyni zatiaľ identifikovali dvojvrstvovú plošinu a hlineno-tehlovú nádobu z byzantského obdobia.

Egyptskí vedci začiatkom marca predstavili objav dlhej komory vnútri Veľkej pyramídy v Gíze. Ide o prvý takýto priestor, ktorý bol objavený na severnej strane tejto starovekej stavby. Krajina sa často verejne chváli starovekými objavmi, aby prilákala viac turistov.

sfingasfinga
Zobraziť galériu
(2)
Domov
Zdieľať
Diskusia