Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Viktor Kniš
4. marca 2023, 13:20
Čas čítania 0:46

Slovenské čerpacie stanice prekvapili, potešia jednu skupinu vodičov. Takto nečakane sa zmenili ceny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V posledných týždňoch sme boli zvyknutí na to, že bol diesel lacnejší ako benzín. Tento trend sa však opäť otáča.

Aj keď ekonomickí odborníci pôvodne očakávali opätovný návrat k vysokým cenám pohonných hmôt, zatiaľ sme neboli svedkami zásadných zmien. Menšieho prekvapenia sa vodiči na slovenských cestách dočkali začiatkom víkendu, keď sa po niekoľkých týždňoch pohla cena diesla a benzínu.

Čerpacie stanice Slovnaft v sobotu dokonca predávajú naftu drahšie ako benzín, aj keď v poslednom čase bol trend opačný. V Bratislave natankujete za 1,578 eura za liter nafty a 1,57 eura za liter benzínu. Čerpacie stanice Shell majú dnes rovnakú cenu oboch druhov pohonných hmôt.

Aj na začiatku roka 2022 bola nafta lacnejšia ako benzín, koncom roka potom o niečo drahšia. „V priemere za takmer celý rok sú ceny benzínu vyššie o približne 15 percent a ceny nafty o 25 percent oproti koncu roka 2021, respektíve začiatku roka 2022. Nafta, ktorej je kritický nedostatok, bola začiatkom roka lacnejšia ako benzín a teraz je drahšia, keďže dynamika rastu jej ceny bola vyššia,“ vysvetľoval Stanislav Pánis, analytik J&T banky pre Refresher v decembri. 

Na rok 2023 očakáva, že trh s naftou bude napätý, čo by malo tlačiť jej ceny na vyššie úrovne. 

Zároveň hovorí, že je veľmi málo pravdepodobné, že by sme počas aktuálneho roka tankovali lacnejšie ako vlani. 

Čerpacie stanice
Zdroj: REFRESHER
Čerpacie stanice
Zdroj: REFRESHER
Domov
Zdieľať
Diskusia