Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
3. marca 2023 o 14:25
Čas čítania 0:54

Ak dostaneš pokutu, rovno ti v cene pribalia diaľničnú známku. Týmto spôsobom chce nový návrh zákona šetriť Slovákom peniaze

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Návrh zákona v parlamente predložil nezaradený poslanec Tomáš Taraba.

Poslanec Tomáš Taraba priniesol do parlamentu nový návrh zákona, ktorý by výrazne zmenil spôsoby, akými si Slováci môžu zaobstarať diaľničnú známku. Po novom by mohli pokuty za neoprávnené používanie rýchlostných ciest a diaľnic zahŕňať platbu za známky s platnosťou 365 dní.

V praxi by to vyzeralo tak, že vodiči, ktorí dostanú pokutu za používanie spoplatnených úsekov, automaticky po zaplatení získajú diaľničnú známku na najbližší rok. Dátum jej platnosti by bol pripísaný ku dňu úhrady pokuty.

Cena pokuty by sa však nenavýšila o hodnotu známky. „Prijatím uvedeného návrhu by sa v úhrade predmetnej pokuty kumulovala sankcia za porušenie uvedenej povinnosti a zároveň úhrada za diaľničnú známku s platnosťou 365 dní,“ informuje poslanec v dôvodovej správe.

Dve muchy jednou ranou

V modelovej situácii by to vyzeralo takto. Vodič využije spoplatnený úsek bez toho, aby mal platnú diaľničnú známku. O niekoľko dní dostane pokutu vo výške 200 eur za neoprávnené použitie rýchlostnej cesty. Zaplatením plnej čiastky pokuty následne získa doklad, v ktorom bude potvrdená úhrada ročnej diaľničnej známky v hodnote 60 eur spoločne s pokutou. Cena diaľničnej známky sa k výške pokuty pripočítavať nebude.

Podľa súčasne platnej legislatívy musí vodič alebo prevádzkovateľ vozidla uhradiť najskôr pokutu a následne uhradiť poplatok za diaľničnú známku.

Prípadným schválením tohto zákona by šoféri platili za využitie spoplatneného úseku len jedenkrát. Otázne však ostáva, či by sa automaticky nezdvihli ceny pokút, ktoré by šoféri inkasovali.

Ilustračné foto.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Lukáš Grinaj/Štefan Puškáš
Domov
Zdieľať
Diskusia