Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Tímea Krauszová TASR
11. februára 2023, 19:47
Čas čítania 1:42

Prieskum: Iba štvrtina Slovákov od 18 do 30 rokov nahlási trestný čin polícii. Dôvodom je strach aj nevedomosť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Hoci sme ochotní pomáhať obetiam trestných činov, ak sa obeťami staneme my, je nepravdepodobné, že pôjdeme na políciu, vyplýva z nového prieskumu.

Iba 24 percent obetí trestného činu na Slovensku nahlási incident na polícii. Vyplýva to z reprezentatívneho online prieskumu Európskej komisie, ktorý zrealizovala v decembri na vzorke mladých Slovákov vo veku 18 až 30 rokov. Výsledky prieskumu viedli k osvetovej kampani Majme oči otvorené, ktorá informuje o možnostiach podpory, ktoré obete majú zadarmo k dispozícii.

A nie je ich málo: viac ako jeden zo štyroch Európanov a Európaniek sa ročne stane obeťou obťažovania a 22 miliónov ľudí je fyzicky napadnutých. Napriek tomu väčšina z nich na políciu nejde.

K najčastejším dôvodom, prečo trestné činy ľudia nenahlasujú, pritom patrí strach (52 %) či skutočnosť, že si mnohí neuvedomujú, že v danom prípade ide naozaj o trestný čin (58 %). Obete násilia pritom majú právo na ochranu aj na Slovensku, takmer polovica opýtaných však o tom ani nevie.

Mladí ľudia sú ochotní obetiam pomôcť

„Je trochu alarmujúce, že 40 percent mladých ľudí nepozná práva obetí trestných činov a takisto okolo 58 percent mladých ľudí nenahlasuje takéto trestné činy,“ skonštatovala hovorkyňa Zastúpenia Európskej komisie na Slovensku Ingrid Ludviková. Podľa nej mladí ľudia nevedia posúdiť, či je v danom prípade potrebné obrátiť sa na políciu. Poukázala, že pokiaľ sa obete neobrátia na orgány činné v trestnom konaní, majú právo vyhľadať aj iné formy podpory.

18. apríla 2024, 12:30 Čas čítania 3:37 Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora Suka z Buchenwaldu: dekorácie si vyrábala z kože židovských väzňov, organizovala sexuálne orgie pre veliteľov tábora

Dobrou správou je, že podľa prieskumu sú mladí ľudia ochotní pomáhať obetiam násilia vo svojom okolí. Takmer 80 percent z nich by odporučilo obetiam vyhľadať pomoc prostredníctvom profesionálnych podporných služieb.

Podľa Ludvikovej je dôležité, aby o právach obetí trestných činov vedeli aj blízki ľudia v ich okolí. Najmä v prípade detí, ľudí so zdravotným postihnutím alebo s hendikepom môžu pomôcť usmerniť, ak obeť nevie, čo ďalej. Okrem toho v prípade, že obeť v dôsledku trestného činu umrie, jej práva automaticky prechádzajú na príbuzných. Všetky dôležité informácie nájdeš aj na webe kampane.

Aké práva majú obete v EÚ:

Právo byť pochopený: Všetka komunikácia s obeťami musí byť jednoduchá a zrozumiteľná.
Právo na informácie: Obete majú právo na informácie o podpore, odškodnení, restoratívnej spravodlivosti a ochrane. Majú byť informované o tom, ako nahlásiť trestné činy a ako získať právne poradenstvo.
Právo na podporu: Všetky obete majú právo na služby podpory obetiam, ktoré sú bezplatné a dôverné.
Procesné práva: Obete majú právo byť vypočuté, majú právo na právnu pomoc a právo rozhodnúť o odškodnení od páchateľa.
Právo na ochranu: Obete a ich rodinní príslušníci majú právo na ochranu pred sekundárnou a opakovanou viktimizáciou, zastrašovaním a odvetou. Obete trestných činov majú právo na individuálne posúdenie.

Tieto práva majú byť zaistené kdekoľvek v EÚ, takže v zahraničí máš právo napríklad aj na tlmočníka (aby sa naplnilo právo byť pochopený). Zdroj: Európska komisia
Domov
Zdieľať
Diskusia