Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. februára 2023, 19:19
Čas čítania 0:26

Superodolné baktérie, na ktoré nefungujú antibiotiká, by do roku 2050 mohli zabiť desiatky miliónov ľudí. Upozorňujú na to vedci

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nefungujú pri nich antibiotiká, a tak predstavujú obrovské riziko pre ľudstvo.

Superrezistentné baktérie (takzvané superbugs), ktoré by do roku 2050 mohli pripraviť o život desiatky miliónov ľudí, sa postupne stávajú „tichou pandémiou“. Tvrdia to svetoví odborníci vo svojich najnovších prognózach.

Na porovnanie, ochorenie covid-19 podľa Worldometers doposiaľ po celom svete za necelé tri roky zabilo viac ako 6,7 milióna ľudí.


Superrezistentné baktérie, ktoré sa vyznačujú odolnosťou voči antibiotikám, podľa odhadov len v roku 2019 usmrtili až 1,27 milióna ľudí. Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) tvrdí, že antimikrobiálna rezistencia (AMR) je v najbližšej budúcnosti jedným z najvážnejších zdravotníckych hrozieb na celom svete.


Tieto baktérie sa našli vo vodných tokoch na celom svete. To podľa OSN predstavuje závažný problém, keďže rieky sú dôležitým zdrojom pitnej vody.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: RawPixel
Domov
Zdieľať
Diskusia