Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík
10. februára 2023, 8:38
Čas čítania 1:33

VIDEO: „Ja som generálna prokuratúra,“ hneval sa muž v Bratislave, ktorý chcel parkovať na chodníku. Vyhrážal sa skopnutím bicykla

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Jeho správanie si občania natočili na video.

Na sociálnych sieťach sa šíri video z Bratislavy, v ktorom nahnevaný muž arogantne konfrontuje dvojicu ľudí za kamerou, pretože chcel zaparkovať na mieste, kde si niekto odložil bicykel.

Záznam z incidentu na Špitálskej ulici v centre hlavného mesta zverejnila vo svojom instagramovom príbehu Kristína Luptáková a následne naň upozornila stránka Naše Slovensko. Video bolo podľa všetkého natočené tento týždeň.

Muž na videu tvrdí, že pracuje pre Generálnu prokuratúru SR, a uvádza, že môže parkovať kdekoľvek, kde chce, pretože má na to zo zákona výnimku. V úvode videa auto zastaví pri chodníku, otvoria sa zadné dvere, z ktorých vystúpi neznáma žena, odkráča a šofér zatiaľ začne konfrontovať natáčajúce osoby.

Týmto osobám hneď dvakrát prinesie ukázať pravdepodobne služobný preukaz, ako aj osvedčenie o tom, že sa ako šofér nemusí riadiť značkami ako zákaz zastavenia či zákaz vjazdu, pretože má na to udelenú výnimku.

Paradoxne si však na parkovanie vybral práve miesto, na ktorom už niekto zaparkoval svoj bicykel. Muž na videu sa dvojici natáčajúcej incident opakovane vyhráža, že im skopne bicykel na zem napriek tomu, že podľa slov dvojice bicykel nepatrí ani jednému z nich. „Ti ho skopnem a potom sa budeš čudovať,“ vyhlásil a následne dodal, že si to „vyrieši po svojom“.

Nižšie uvádzame stanovisko Krajského riaditeľstva PZ v Bratislave v plnom znení:

„Oznámením o Vami uvedenom incidente na príslušných oddeleniach Okresného riaditeľstva PZ v Bratislave I doposiaľ nedisponujeme. Z dôvodu, že neuvádzate, kde konkrétne došlo k uvedenému incidentu, nie je zrejmé, aká organizácia dopravy na danom úseku platí, čiže aká je tam úprava dopravného značenia. Taktiež z videa nie je jednoznačne zrejmé, či sa jedná o vozidlo generálnej prokuratúry a akým dokumentom disponuje vodič.

Vo všeobecnosti je možné uviesť, že každý účastník cestnej premávky je povinný riadiť sa pravidlami cestnej premávky. Chodník je prioritne určený na používanie chodcami. Za dodržania jednotlivých ustanovení zákona o cestnej premávke môžu na chodníku zastaviť a stáť aj motorové vozidlá aj bicykle (§ 52).

Na doplnenie je potrebné uviesť, že oprávnené subjekty (vyhláška č. 30/2020 o dopravnom značení) môžu disponovať v zmysle zákona o cestnej premávke na základe ich žiadosti výnimkou vydanou ministerstvom vnútra, resp. Policajným zborom, na základe ktorej v mimoriadnych a nevyhnutných prípadoch a za predpokladu, že sa tým neohrozí bezpečnosť cestnej premávky, majú výnimku z dopravnej značky označujúcej zákaz vjazdu, zákaz zastavenia, zákaz státia, zónu zákazu státia, parkovaciu zónu, pešiu zónu, obytnú zónu a školskú zónu (§ 140).“
Domov
Zdieľať
Diskusia