Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
9. februára 2023, 8:26
Čas čítania 0:46

Novinár obvinil USA, že Biden dal Rusom potajomky odpáliť plynovod Nord Stream. Ide o totálnu fikciu, kontruje Biely dom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa domnienok umiestnili vlani v júni potápači amerického námorníctva v spolupráci s Nórskom k plynovodu Nord Stream výbušniny a následne ich o tri mesiace neskôr odpálili.

Podľa investigatívneho novinára Seymoura Hersha, ktorý však v posledných rokoch opakovane propagoval konšpiračné teórie o teroristickom útoku z 11. septembra či zabití Usámu bin Ládina, stoja za vlaňajšou sabotážou plynovodu Nord Stream Spojené štáty. Biely dom tieto tvrdenia kategoricky odmieta.


Hersh vo svojom článku uviedol, že výbušniny k plynovodu Nord Stream umiestnili vlani v júni potápači amerického námorníctva v spolupráci s Nórskom a následne ich o tri mesiace neskôr odpálili. Dodal tiež, že o tom údajne rozhodol americký prezident Joe Biden, ktorý tým chcel Moskvu pripraviť o príjmy z predaja ruského plynu v Európe.


Biely dom označil Hershov článok za „totálnu fikciu“. Novinárove tvrdenia vyhlásila za nepravdivé aj americká Ústredná spravodajská služba (CIA) a nórske ministerstvo zahraničných vecí.

Nord Stream 2, výbuch
Zdroj: Danish Defence

Únik nastal koncom septembra

Z plynovodov Nord Stream 1 a 2 v Baltskom mori začal 26. septembra na štyroch miestach unikať zemný plyn, čomu predchádzali dva výbuchy. Následne došlo k výraznému úniku metánu do ovzdušia. Dánski a švédski vyšetrovatelia informovali, že pri plynovodoch našli stopy výbušnín a potvrdili tak, že išlo o sabotáž.


Odborníci zároveň uviedli, že na sabotáž takéhoto rozsahu mohol mať prostriedky jedine nejaký štát, vyšetrovanie však nepreukázalo, kto je za sabotáž zodpovedný.

Domov
Zdieľať
Diskusia