Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. februára 2023, 19:19
Čas čítania 1:00

Za víkend sme odpluhovali 57 000 kilometrov ciest, chvália sa prešovskí cestári. Vysvetlili, prečo niektoré úseky nemohli odhrnúť

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

V teréne boli všetky posypové vozidlá a frézy.

Správa a údržba ciest Prešovského samosprávneho kraja počas kalamity od piatka 3. februára do pondelka 6. februára odpluhovala viac ako 57 000 kilometrov ciest a posypala takmer 35 000 kilometrov ciest.

V teréne boli všetky mechanizmy vrátane fréz, ktoré sa využívajú len pri takýchto náročných podmienkach. Vo výkone bolo všetkých 108 posypových vozidiel a deväť rezervných vozidiel.

„Počas tohto obdobia sme posypali 34 770 kilometrov ciest inertným, chemickým alebo zmiešaným posypovým materiálom, odpluhovali sme 57 054 kilometrov ciest. Celkovo sme spotrebovali 3 162 ton inertného a 2 460 ton chemického posypového materiálu,“ priblížila hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

kalamita
Zdroj: TASR/Ján Krošlák

Cez mnohé úseky vozidlá neprešli

Na mnohých úsekoch ciest podľa jej slov dochádzalo k vytváraniu snehových jazykov a závejov, ktoré znemožňovali prejazd vozidiel. „Aj keď naše posypové vozidlá odhrnuli nafúkaný sneh z vozovky, o niekoľko minút bola cesta znova zafúkaná s opätovnými nánosmi snehu. Z tohto dôvodu sme uzavreli niektoré cesty a bol vyhlásený prvý a druhý situačný stupeň na cestách pod Tatrami a v oblasti Pienin,“ povedala Jeleňová.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

Najnáročnejšie na údržbu ciest v rámci PSK boli cesty na horských priechodoch a v oblasti Vysokých Tatier a Pieninského národného parku. „Rovnako je potrebné venovať pozornosť aj činnostiam po kalamite, ako sú očisťovanie vozovky v plnom profile, odstraňovanie snehových nánosov a podobne,“ dodala Jeleňová.

SÚC PSK počas obdobia zimnej údržby spravuje celkovo 3 098,71 kilometra ciest prvej, druhej a tretej triedy, ktoré sú rozdelené do 108 okruhov. Na každý okruh je pridelené jedno posypové vozidlo, teda na túto činnosť disponuje celkovo 108 posypovými vozidlami a deviatimi rezervnými vozidlami.

Domov
Zdieľať
Diskusia