Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
13. februára 2023, 9:30
Čas čítania 5:52
Jana Chovancová

Fotky astrofotografa Tomáša ocenila NASA: Moja výbava stojí aj tisícky eur, poriadnu tmu nájdeš aj na Slovensku (Rozhovor)

Fotky astrofotografa Tomáša ocenila NASA: Moja výbava stojí aj tisícky eur, poriadnu tmu nájdeš aj na Slovensku (Rozhovor)
Zdroj: Instagram/slovinsky.art
ZAUJÍMAVOSTI ASTRONOMICKÉ ÚKAZY CESTOVANIE PRÍRODA
Uložiť Uložené

Tomáš fotí oblohu na tých najtmavších miestach na Zemi a jeho prácu ocenila aj NASA. V rozhovore ti prezradí, kam treba vycestovať za najlepšími výhľadmi, koľko ho stála výbava, ale aj to, či z našich končín niekedy uvidíme polárnu žiaru.

„Som síce strachopud, ale tmy sa nebojím. Skôr si užívam prítomný okamih a vážim si to, že môžem vidieť takú krásnu oblohu. Veľa ľudí to nikdy nezažije,“ hovorí astrofotograf Tomáš Slovinský, ktorý sa za krásami nočnej oblohy a vesmíru pravidelne vydáva na najtmavšie miesta sveta.

Tomáš pochádza z Košíc a netradičnej práci sa venuje viac ako päť rokov. Okrem fotografie pracuje aj na popularizácii astronómie. Pomocou prenosného planetária, ktoré založil spoločne s kolegyňou, navštevujú školy po celom Slovensku. Mladý Slovák píše aj články o nočnej oblohe a úkazoch, ktoré na nej môžeš pozorovať. Robí mesačné prehľady, ktoré publikuje vedecko-technický magazín Quark.

V Refresheri ti každý deň prinášame zaujímavé články z domova i zo sveta, ale aj rozhovory s inšpiratívnymi ľuďmi. Ak sa ti naša tvorba páči a chceš podporiť náš redakčný tím, staň sa členom klubu Refresher+.

Ako si sa dostal k astrofotografii?

V podstate to bolo moje hobby odmalička. Keď som mal asi päť rokov, rodičia mali starý analógový foťák. Vtedy boli ešte filmy a nemohol som si dovoliť príliš veľa zlých pokusov, ale predsa sa mi podarilo odfotiť zopár krivých, neostrých fotiek. Neskôr som chodil so strýkom, ktorý mal digitálny fotoaparát do prírody.

Odporúčané
Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy Ako ušetriť na cestovaní po Bratislave? Najlepšie tipy 24. apríla 2024, 15:00

Keď som bol starší, kúpil som si prvú digitálnu zrkadlovku. Fotil som si len tak pre seba, boli to amatérske fotky a nemalo to nič spoločné s profesionálnou krajinárskou fotografiou. Skrátka ma to bavilo. Keď som neskôr zistil, že je fotoaparát schopný na oblohe zachytiť viac hviezd, ako dokáže ľudské oko vidieť, začal som pátrať po tom, čo sa dá urobiť s lepšou technikou. 

Rozdiel medzi ľudským okom a fotoaparátom je, že foťák v noci nevidí čiernobielo. 

 Musíš za peknými fotkami cestovať ďaleko?

Fotím aj na Slovensku, ale aj v zahraničí. Snažím sa veľa cestovať za rôznymi úkazmi, za zatmením či polárnou žiarou. Takisto organizujem aj workshopy pre tých, ktorí sa chcú naučiť fotiť, a často pri tom cestujem aj do cudziny. 

Fotografia, ktorú Tomáš vytvoril na pláži na ostrove Kréta v Grécku.
Fotografia, ktorú Tomáš vytvoril na pláži na ostrove Kréta v Grécku. Zdroj: Instagram/slovinsky.art

Čo všetko môžeme na oblohe vidieť voľným okom a čo iba foťákom?

Vyskúšaj predplatné
za 2,99
a čítaj všetko bez obmedzení
Pridaj sa k predplatiteľom
alebo Odomkni článok cez SMS
Pošli SMS na 8877 s textom CLANOK 130606 a dočítaj tento článok.
Cena SMS za otvorenie článku je 3,50 € s DPH. Ako to funguje?
Dočítaj článok do konca za SMS v hodnote 3,50€. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj články bez obmedzení celý mesiac - predplatné len za 1,50€ navyše v porovnaní s jedným článkom. Ako to funguje?
POSLAŤ SMS
Čítaj bez obmedzení celý mesiac. Stačí poslať SMS (za 5€). Ako to funguje?
POSLAŤ SMS

Čo sa dozvieš po odomknutí?

  • salala
Domov
Zdieľať
Diskusia