Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová TASR
7. februára 2023, 15:00
Čas čítania 0:58

AKTUALIZOVANÉ: „Obedy zadarmo“ pre žiakov za 110 miliónov eur sú realitou. Poslanci ich najprv zrušili, teraz rozhodnutie zmenili

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Dotácia by mala predstavovať 1,4 eura pre materské školy, 2,1 eura pre prvý stupeň a 2,3 eura pre druhý stupeň základných škôl.

Aktualizované 18.30 h: Dotácie na obedy pre všetky deti v poslednom ročníku materských škôl a na základných školách sa od mája tohto roka obnovia. Zmenu prináša novela zákona o pomoci v hmotnej núdzi, ktorú schválila Národná rada. V rámci nej poslanci súhlasili s pozmeňovacím návrhom, ktorý predložila poslankyňa Petra Krištúfková.

Tohtoročné náklady štátu na toto opatrenie by mali dosiahnuť 110 miliónov eur, ktoré budú podľa bývalého ministra financií Igora Matoviča rozpočtovo kryté.

Dotácia by mala predstavovať 1,4 eura pre materské školy, 2,1 eura pre prvý stupeň a 2,3 eura pre druhý stupeň základných škôl. Rodič bude musieť podľa návrhu o poskytnutie dotácie požiadať pri zápise dieťaťa na stravovanie v školskej jedálni.

Petra Krištúfková, Sme rodina
Zdroj: TASR/Jakub Kotian

„Navrhuje sa opätovné zavedenie plošného poskytovania dotácie na podporu výchovy k stravovacím návykom dieťaťa vzhľadom na neustále sa zvyšujúce životné náklady domácností s deťmi ako energie, potraviny a v poslednom období aj zvýšenie cien stravovania detí v školách z dôvodu úpravy finančných pásiem na nákup potravín na jedlo v školskej jedálni, ako aj režijných nákladov v školských jedálňach,“ vysvetlila Krištúfková.


Poslankyňa návrh predložila ako pozmeňujúci návrh k novele zákona o pomoci v hmotnej núdzi, o ktorej v 2. čítaní rokuje NR SR. Vzhľadom na množstvo rečníkov prihlásených do rozpravy sa o návrhu dopoludnia nehlasovalo.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Opätovné zavedenie dotácií na obedy v materských a základných školách je priznaním si chyby, myslia si viacerí opoziční poslanci Národnej rady SR. Zároveň je podľa nich vidieť, že je už známy termín predčasných volieb a začína sa predvolebná kampaň.

Ilustračná foto.
Ilustračná foto. Zdroj: TASR/František Iván
Domov
Zdieľať
Diskusia