Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
30. januára 2023, 7:17
Čas čítania 1:09

V týchto okresoch Slovenska v pondelok napadne až 15 cm nového snehu, varuje SHMÚ. V noci sme zažili mimoriadne nízke teploty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Výstraha prvého stupňa platí najmä pre horské priechody, kde sa očakávajú snehové jazyky a záveje.

V pondelok 30. januára môže silnejšie zafúkať na horách, ako aj na juhozápade Slovenska. Výraznejšie sneženie očakávajú meteorológovia najmä na Kysuciach a Orave. Výstrahy pred nízkymi teplotami až do –15 stupňov Celzia platili celú noc až do 8.00 h dnešného rána. Na svojom webe o tom informoval SHMÚ.

Teplota klesala až k –15 stupňom Celzia v okresoch Liptovský Mikuláš, Poprad, Brezno, Spišská Nová Ves a Rožňava. SHMÚ upozorňuje na potenciálne nebezpečenstvo pre zdravie a fyzické aktivity v exteriéroch. „Očakávaný mráz nie je v danej ročnej dobe a oblasti zriedkavý, ale môže spôsobiť poškodenie zdravia,“ uviedli meteorológovia.

sneženie
Zdroj: TASR/AP

Očakávaj vietor aj sneženie

Výstraha prvého stupňa pred vetrom platí v okresoch Bratislava, Pezinok, Senec a na väčšine územia Trnavského kraja. Trvať má od pondelka 14.00 h až do utorka 31. januára. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 65 až 75 kilometrov za hodinu.

Vietor na horách v polohách približne nad 1 500 metrov očakáva SHMÚ od 9.00 h v okresoch Brezno, Banská Bystrica, Martin, Ružomberok, Žilina, Námestovo, Dolný Kubín, Tvrdošín, Liptovský Mikuláš a Poprad. Vietor môže v nárazoch dosiahnuť rýchlosť 110 až 135 kilometrov za hodinu. Predpokladaná rýchlosť vetra je v danom ročnom období a oblasti bežná, no predstavuje potenciálne nebezpečenstvo pre pešiu turistiku aj horolezectvo.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Výraznejšie sneženie očakáva SHMÚ v okresoch Žilina, Kysucké Nové Mesto, Čadca, Dolný Kubín, Námestovo a Tvrdošín. Výstraha prvého stupňa tam trvá od 15.00 h až do utorka rána. Spadnúť môže desať až 15 centimetrov nového snehu.

Snehové jazyky a záveje môžu potrápiť celý Žilinský kraj, niekoľko okresov Trenčianskeho a Prešovského kraja a tiež okresy Banská Bystrica, Brezno. Výstraha prvého stupňa platí najmä pre horské priechody, a to od 16.00 h až do utorka večera.

Naďalej tiež platí pre okresy Michalovce a Trebišov bez Roňavy výstraha druhého stupňa pred povodňou.

Domov
Zdieľať
Diskusia