Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová TASR
29. januára 2023, 10:25
Čas čítania 0:43

Pápež František objasnil svoje vyjadrenie o homosexualite ako o hriechu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Pôvodný rozhovor bol len ústny, a tak je podľa pápeža pochopiteľné, že mohlo dôjsť k nedorozumeniu. Chce to uviesť na pravú mieru.

Pápež František nedávno vyhlásil, že homosexualita nie je trestný čin. Kritizoval zákony, ktoré kriminalizujú LGBT+ ľudí, a dokonca vyzval biskupov, ktorí tieto zákony podporujú, aby privítali queer ľudí v cirkvi. Zároveň však dodal, že byť homosexuálom je hriech a vraj treba medzi hriechom a zločinom rozlišovať. Hriechom totiž môže byť napríklad aj nedostatok lásky voči blížnemu.

25. januára 2023, 13:14 Čas čítania 0:33 Pápež František sa rázne postavil na stranu LGBTI+ ľudí. Homosexualita nie je zločin, pripomína svetu, ale aj biskupom Pápež František sa rázne postavil na stranu LGBTI+ ľudí. Homosexualita nie je zločin, pripomína svetu, ale aj biskupom

Po niekoľkých dňoch toto tvrdenie objasňuje. „Keď som povedal, že je to hriech, jednoducho som hovoril o učení katolíckej cirkvi o morálke, ktoré hovorí, že každý sexuálny akt mimo manželstva je hriechom,“ napísal František otcovi Jamesovi Martinovi, ktorý edituje katolícku publikáciu.

Sú podľa neho okolnosti, ktoré vinu môžu znížiť či odstrániť, bližšie o nich však nič nepovedal. Nevyjadril sa ani k tomu, že sa LGBT+ ľudia zosobášiť v katolíckych kostoloch, v mnohých krajinách vrátane Slovenska ani len na úradoch, nemôžu.

James Martin, jezuitský kňaz z USA, zverejnil pápežov list v katolíckom časopise Outreach, ktorý je určený pre lesby, gejov, bisexuálov, transrodových a queer čitateľov. V liste napísanom v španielčine znovu zdôraznil, že homosexualita nie je trestný čin. Každému, kto ju chce kriminalizovať, odkazuje, že sa mýli.

Domov
Zdieľať
Diskusia