Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Martin Adam Pavlík
29. januára 2023, 7:56
Čas čítania 1:01

Americký generál predpovedá, že Amerika bude do dvoch rokov vo vojne s Čínou. Dúfam, že sa mýlim, vraví

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Americký generál predpovedá, že Amerika bude do dvoch rokov vo vojne s Čínou. Dúfam, že sa mýlim, vraví
Zdroj: Wikimedia (Creative Commons)

Americký generál predstavil hrôzostrašný scenár, ktorý sa, dúfajme, nikdy nenaplní.

Portál NBC News údajne získal písomnú správu, ktorú štvorhviezdičkový americký letecký generál Mike Minihan zaslal dôstojníkom, ktorým velí. V správe vraj predpovedá, že Spojené štáty americké budú do dvoch rokov vo vojne s Čínou. 

V znepokojivom memorande ďalej vraví: „Dúfam, že sa mýlim. Niečo mi však vraví, že v roku 2025 budem bojovať.“ Minihan má na starosti Veliteľstvo leteckej mobility (Air Mobility Command alebo aj MAC).

Predpovedá, že napätie medzi Taiwanom a Čínou sa prehĺbi ešte viac v budúcom roku, keďže v USA aj na Taiwane sa v tom čase budú konať prezidentské voľby, čo by mohol využiť čínsky prezident a zaútočiť na Taiwan. 

Podpísané memorandum je údajne adresované všetkým veliteľom vzdušných krídel vo veliteľstve vzdušnej mobility a ďalším operačným veliteľom vzdušných síl a nariaďuje im, aby sa do 28. februára pripravili na tréning v boji.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Twitter/arabnews

Hovorca AMC v piatkovom vyhlásení potvrdil, že správa je skutočná. „Ide o autentickú internú správu od generála Minihana adresovanú jeho podriadeným veliteľským tímom. Jeho rozkaz stavia na minuloročnom základnom úsilí veliteľstva vzdušnej mobility pripraviť vojenské vzdušné sily na budúci konflikt, ak by odstrašovanie zlyhalo,“ povedal.

Napätie medzi Čínou a Taiwanom v poslednom čase rastie, čo potvrdil aj americký minister obrany Lloyd Austin: „To, čoho sme svedkami, je veľmi provokatívne správanie zo strany čínskych síl a ich pokus obnoviť novú vládu.“


Ako sme informovali minulý mesiac, taiwanská prezidentka Cchaj Jing-wen oznámila, že jej krajina predlžuje povinnú vojenskú službu zo štyroch mesiacov na jeden rok. Dôvodom je práve rastúca hrozba z Číny. Dodala, že čínske zastrašovanie a hrozby voči Taiwanu sú čoraz zreteľnejšie.

Domov
Zdieľať
Diskusia