Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
25. januára 2023, 16:16
Čas čítania 0:55

Lipšicových prokurátorov hnevá Žilinkov kontroverzný paragraf 363. Mal by byť lepšie limitovaný, konštatujú

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Generálny prokurátor použil paragraf vo viacerých exponovaných kauzách.

Prokurátori Úradu špeciálnej prokuratúry na tlačovej konferencii kritizovali spôsob aplikovania ustanovenia paragrafu 363 Trestného poriadku.

Tento paragraf niekoľkokrát použil generálny prokurátor Maroš Žilinka v politicky exponovaných kauzách. Posledné stíhanie, ktoré Maroš Žilinka minulý týždeň tri-šesť-trojkou zrušil, sa týka poslanca Martina Borguľu, ktorý sa dostal do parlamentu na kandidátke Sme rodina.

Špeciálni prokurátori zdôraznili, že tri-šesť-trojka je mimoriadny opravný prostriedok proti právoplatným rozhodnutiam vydaným v prípravnom konaní. 

Lipšic, Špeciálna prokuratúra
Zdroj: TASR/Michal Svítok

Žilinka by mal byť lepšie limitovaný

„Môj názor je, že sa v mnohých rozhodnutiach podľa paragrafu 363 Trestného poriadku aplikujú iné pravidlá a iné právne názory. Iné je to v kauzách, kde figurujú vplyvné osoby spoločenského a podnikateľského prostredia, a iné je to v kauzách, kde figurujú iné osoby, ktoré takýto vplyv a postavenie nemajú,“ uviedol špeciálny prokurátor Daniel Lipšic.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Prokurátor Ladislav Masár tvrdí, že generálny prokurátor by mal byť pri rozhodovaní podľa paragrafu 363 Trestného poriadku lepšie limitovaný, keďže ide o mimoriadny opravný prostriedok.

Dôvodnosť rušiť právoplatné uznesenia je podľa neho len vtedy, „ak bolo napadnuté procesné rozhodnutie vydané v hrubom rozpore s dôkaznou situáciou, alebo je výsledkom nezákonného postupu“.

Generálny prokurátor by podľa špeciálnych prokurátorov nemal ani vydávať podriadeným prokurátorom negatívne pokyny, ako sa udialo v prípade bývalého šéfa SIS Vladimíra Pčolinského.

„Nerozumiem, ako je možné, že v niektorých profilových kauzách, keď prokurátor ÚŠP podá obžalobu, tak prokurátorka GP napíše na súd, aby bola obžaloba vrátená a odmietnutá. To robí obhajoba, to nerobia prokurátori,“ skonštatoval Lipšic.

Domov
Zdieľať
Diskusia