Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik
22. januára 2023, 16:39
Čas čítania 0:40

FOTO: Rieka v Bosne sa premenila na skládku. V tonách odpadu plávajú aj spotrebiče či pneumatiky z áut

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V rieke sa nachádza 10-tisíc kubických metrov odpadu.

Rieka Drina v Bosne a Hercegovine, známa svojou veľkolepou prírodnou krásou, sa premenila na obrovskú skládku. V tonách odpadu plávajú plastové fľaše, hrdzavé sudy, naplavené drevo, domáce spotrebiče, pneumatiky z áut či kopa ďalšieho odpadu, ktorý sa do rieky dostal z jej prítokov, píše Euronews.

Úsek rieky s odpadom, ktorý sa nakopil za bariérou, sa nachádza blízko mesta Višegrad. Na tomto mieste sa kopia smeti obvykle v zime a na jar, keď je v Drine veľa vody. Za odpad môže zlé hospodárenie a spravovanie skládok pozdĺž tokov na Balkáne. V niektorých prípadoch ho tam však hádžu odpad ľudia priamo do vody.

Na skládku sa sťažujú aj miestni ekologickí aktivisti. Podľa Dejana Furtulu z ekologického združenia Eko Centar Višegrad sa na mieste nachádza približne 10-tisíc kubických metrov odpadu. Následné odstraňovanie smetí z rieky trvá v priemere až šesť mesiacov.

„V posledných dňoch sme mali veľa zrážok a prívalových povodní a aj obrovský prítok vody (z prítokov Driny) v Čiernej Hore, ktorý teraz našťastie opadá. Obrovský prílev odpadkov bohužiaľ neustal,“ povedal Furtula.

Rieka Drina skládka odpad BosnaRieka Drina skládka odpad BosnaRieka Drina skládka odpad Bosna
Zobraziť galériu
(3)
Domov
Zdieľať
Diskusia