Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jakub Paulík TASR
21. januára 2023, 12:40
Čas čítania 1:21

Ukrajinci budú v Poľsku cvičiť s tankami Leopard 2, ktoré im Poliaci zrejme aj odovzdajú

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Diskusia o tom, či tanky Ukrajina dostane, ešte nie je ukončená.

Ukrajinskí vojaci absolvujú v Poľsku výcvik na hlavných bojových tankoch Leopard 2. Uviedol to ukrajinský minister obrany Olexij Reznikov, ktorého v sobotu citoval denník The Guardian.


Členovia kontaktnej skupiny pre podporu Ukrajiny sa v piatok na americkej základni Ramstein v Nemecku – napriek očakávaniam – nedohodli na dodaní tankov Leopard Kyjevu, ale diskusie o tejto otázke budú pokračovať.


Reznikov pre ukrajinské vysielanie stanice Hlas Ameriky povedal, že aj keď rozhodnutie o dodávkach týchto moderných tankov zatiaľ nepadlo, Ukrajinci začnú s potrebným výcvikom na území Poľska.


„Začneme s týmto a potom sa pôjde ďalej,“ povedal Reznikov po skončení schôdzky so západnými spojencami na základni Ramstein. Avizovaný výcvik pritom označil za dôležitý prelom, a to najmä vďaka snahám Poľska.


Zároveň vyjadril presvedčenie, že Berlín bude napokon s dodaním nemeckých tankov Leopard 2 Kyjevu súhlasiť. „Vidím to optimisticky. Pretože prvý krok sme už podnikli: spustíme výcvikové misie na Leoparoch 2,“ uviedol šéf ukrajinského rezortu obrany.


Reznikov predtým na Twitteri vyjadril vďaku Nemecku za vojenskú pomoc, ktorú dodáva Ukrajine, aj za poskytovanie útočiska ukrajinským utečencom. Súčasne zverejnil fotografiu, na ktorej bol s novým nemeckým ministrom obrany Borisom Pistoriusom. Záber doplnil textom: „Mali sme úprimné diskusie o Leopardoch 2. Budeme v nich pokračovať.“


Vývozné povolenie na tanky nemeckej výroby Leopard 2 udeľuje Berlín. Krajiny, ktoré ich majú vo výzbroji, preto potrebujú oficiálny súhlas Nemecka, ak sa ich rozhodnú poskytnúť inému štátu.


Niektoré krajiny sa možno rozhodnú poslať svoje tanky Leopard 2 na Ukrajinu bez ohľadu na to, či dostanú povolenie od Berlína alebo nie. Poľský premiér Mateusz Morawiecki už naznačil, že jeho vláda tento krok zrejme urobí.

Naď: Slovensko Ukrajine tanky nedá

Nemecké noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung tento týždeň prišli so správou, že aj Slovensko odovzdá Ukrajine tanky Leopard 2, ktoré má naša krajina prisľúbené od Nemecka. Za ne by nám vraj USA a Česko dali staršie americké tanky Abrams. 

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Túto informáciu však poverený minister obrany Jaroslav Naď rázne poprel. „Žiadne rokovanie o tom neprebehlo, nikto nás o to nepožiadal, žiadne Abramsy nám neboli ani sľúbené, ani ponúknuté. Nič z toho nie je pravda,“ objasnil situáciu na Facebooku.

Tank
Zdroj: Ministerstvo obrany SR
Domov
Zdieľať
Diskusia