Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
20. januára 2023 o 13:03
Čas čítania 1:20

Vyšetrovanie mafiánskeho masakra v Dunajskej Strede je po 24 rokoch na konci. Toto sú nové zistenia

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Vyšetrovanie by vďaka spolupráci maďarských a slovenských policajtov malo čoskoro dospieť k záveru.

Vyšetrovanie vyrovnávania si účtov medzi mafiánskymi skupinami, ktorému v roku 1999 padlo za obetí v Budapešti a v Dunajskej Strede celkom dvanásť osôb, speje k ukončeniu vďaka spolupráci maďarských a slovenských policajtov.

V prípade sa zaoberali aj masakrom v bare Fontána v Dunajskej Strede, v ktorom zavraždili viacerých príslušníkov gangu pápayovcov. Oznámili to v piatok v maďarskom hlavnom meste prezident Policajného zboru SR Štefan Hamran a šéf maďarského Celoštátneho veliteľstva polície János Balogh.

„Po 20 rokoch boli schopné maďarské a slovenské policajné orgány objasniť prípady, v ktorých nikto neočakával, že raz môže dôjsť k ich rozuzleniu,“ povedal Hamran s poznámkou, že vraždy v Budapešti a Dunajskej Strede spolu úzko súviseli.

Pápayovci
Mafiánsky gang známy pod menom pápayovci. Zdroj: PZ SR

Na medzinárodnej tlačovej konferencii k vyšetrovaniu likvidácie mafiána Györgya Döchera a jeho ochrankára, ktorí prišli o život 2. februára 1999 v Budapešti, a vraždy desiatich členov skupiny pápayovcov v Dunajskej Strede 25. marca 1999 boli prítomní aj riaditeľ maďarskej Pohotovostnej polície Národného úradu vyšetrovania Áron Jeney a šéf NAKA Ľubomír Daňko.

Nové skutočnosti v prípadoch

Daňko pripomenul, že najmasovejšiu vraždu na Slovensku sa dlho nepodarilo objasniť, vyšetrovanie bolo naposledy v roku 2014 prerušené. Až vyšetrovanie NAKA týkajúce sa zločineckej skupiny Ľudovíta Sándora v roku 2016 prinieslo informácie vo veci desaťnásobnej dunajskostredskej vraždy. Tie viedli v roku 2018 k pokračovaniu objasňovania, ktoré dospelo až k vzneseniu obvinenia.

8. októbra 2024 o 16:00 Čas čítania 5:38 Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu Hnutie AllatRa: V penzióne na Domaši sa vraj guru Danilov stretáva s „nebeskými vtáčikmi“, ženami, ktoré prinášajú kozmickú silu

Šéf NAKA dodal, že kriminalisti získali aj informácie týkajúce sa budapeštianskej vraždy mafiána Györgya Döchera a jeho ochrankára 2. februára 1999, ktoré poskytli maďarským kolegom. Na základe nich vykonali ďalšie procesné úkony, vďaka ktorým sa podarilo objasniť aj túto vraždu.

Vražda Döchera predchádzala masakru v Dunajskej Strede, pričom okruh páchateľov bol ten istý. Turka v kauze vraždy Döchera už polícia obvinila. Ďalším páchateľom bol Árpád Sz., ktorý však zahynul pri dopravnej nehode.

Do obľúbeného baru pápayovcov Fontána v Dunajskej Strede vtrhli 25. marca 1999 po 19.15 h traja maskovaní muži – falošní policajti – a v priebehu niekoľkých minút postrieľali desiatich mužov. Na mieste zahynulo deväť osôb, desiata obeť zomrela neskôr v nemocnici. Obeťami boli členovia miestnej mafie a bos dunajskostredského podsvetia Tibor Pápay.

Domov
Zdieľať
Diskusia