Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
17. januára 2023, 18:51
Čas čítania 1:05

Nemecká polícia zadržala Gretu Thunberg. Známa aktivistka protestovala pri bani, kde je zákaz vstupu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na fotkách z protestu vidno, ako ju policajti nesú na rukách.

Známu švédsku klimatickú aktivistku Gretu Thunberg počas protestu v dnes už neobývanej obci Lützerath zadržala nemecká polícia. S desiatkami demonštrantov totiž protestovala pri okraji uhoľnej bane Garzweiler, kde je vstup zakázaný, informuje spravodajský kanál DW. Ešte večer ju však spoločne s ďalšími zadržanými prepustia.

Demonštranti protestovali proti zničeniu obce Lützerath pre rozšírenie uhoľnej bane Garzweiler. Veľký uhoľný protest trvá už týždeň, Thunberg sa k nemu pridala v piatok. V sobotu sa na demonštrácii podieľali tisícky ľudí.

Polícia uviedla, že menšia skupina demonštrantov vrátane mladej švédskej aktivistky sa vzdialila od protestujúcej väčšiny a postupne sa začala približovať k okraju bane Garzweiler. Pohyb osôb je však na tomto mieste z bezpečnostných dôvodov zakázaný. Jedna osoba podľa polície dokonca skočila do bane.

Thunberg doslova odniesli traja policajti a držali ju za ruku ďalej od okraja bane, kde predtým sedela spolu so skupinou. Na väčšine fotografií sa usmieva. Potom ju odviedli dozadu k policajným vozidlám. Okrem Grety zadržala polícia aj ďalších účastníkov. 

1. marca 2024, 13:30 Čas čítania 3:34 Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých Lidl prekvapil zákazníkov príjemnou zmenou. Touto iniciatívou chce poukázať na vážny problém, ktorý sa týka nás všetkých

„Greta Thunberg patrila ku skupine klimatických aktivistov, ktorí utekali k okraju bane. My sme ju však zastavili a odviedli spolu so skupinou z oblasti bezprostredného nebezpečenstva, aby sme preverili ich totožnosť,“ povedal hovorca polície v meste Aachen.

Greta ThunbergGreta ThunbergGreta ThunbergGreta Thunberg
Zobraziť galériu
(7)

Aktivisti obsadili Lützerath s cieľom zabrániť rozšíreniu hnedouhoľnej bane Garzweiler. Baňu majú podľa dohody medzi vládou spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a energetickou spoločnosťou RWE zatvoriť do roku 2030.


RWE však obhajuje plány na ťažbu uhlia pod Lützerathom s odôvodnením, že sa tak zaistí energetická bezpečnosť Nemecka po obmedzení dodávok zemného plynu z Ruska.

Environmentálne skupiny však upozorňujú, že spaľovaním uhlia z bane sa uvoľní obrovské množstvo skleníkových plynov a Nemecko nesplní záväzky vyplývajúce z parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

Domov
Zdieľať
Diskusia