Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
17. januára 2023 o 18:51
Čas čítania 1:05

Nemecká polícia zadržala Gretu Thunberg. Známa aktivistka protestovala pri bani, kde je zákaz vstupu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na fotkách z protestu vidno, ako ju policajti nesú na rukách.

Známu švédsku klimatickú aktivistku Gretu Thunberg počas protestu v dnes už neobývanej obci Lützerath zadržala nemecká polícia. S desiatkami demonštrantov totiž protestovala pri okraji uhoľnej bane Garzweiler, kde je vstup zakázaný, informuje spravodajský kanál DW. Ešte večer ju však spoločne s ďalšími zadržanými prepustia.

Demonštranti protestovali proti zničeniu obce Lützerath pre rozšírenie uhoľnej bane Garzweiler. Veľký uhoľný protest trvá už týždeň, Thunberg sa k nemu pridala v piatok. V sobotu sa na demonštrácii podieľali tisícky ľudí.

Polícia uviedla, že menšia skupina demonštrantov vrátane mladej švédskej aktivistky sa vzdialila od protestujúcej väčšiny a postupne sa začala približovať k okraju bane Garzweiler. Pohyb osôb je však na tomto mieste z bezpečnostných dôvodov zakázaný. Jedna osoba podľa polície dokonca skočila do bane.

Thunberg doslova odniesli traja policajti a držali ju za ruku ďalej od okraja bane, kde predtým sedela spolu so skupinou. Na väčšine fotografií sa usmieva. Potom ju odviedli dozadu k policajným vozidlám. Okrem Grety zadržala polícia aj ďalších účastníkov. 

22. mája 2024 o 11:30 Čas čítania 6:22 10 tipov od Ferweru, ako správne nakupovať ekologické produkty online 10 tipov od Ferweru, ako správne nakupovať ekologické produkty online

„Greta Thunberg patrila ku skupine klimatických aktivistov, ktorí utekali k okraju bane. My sme ju však zastavili a odviedli spolu so skupinou z oblasti bezprostredného nebezpečenstva, aby sme preverili ich totožnosť,“ povedal hovorca polície v meste Aachen.

Greta ThunbergGreta ThunbergGreta ThunbergGreta Thunberg
Zobraziť galériu
(7)

Aktivisti obsadili Lützerath s cieľom zabrániť rozšíreniu hnedouhoľnej bane Garzweiler. Baňu majú podľa dohody medzi vládou spolkovej krajiny Severné Porýnie-Vestfálsko a energetickou spoločnosťou RWE zatvoriť do roku 2030.


RWE však obhajuje plány na ťažbu uhlia pod Lützerathom s odôvodnením, že sa tak zaistí energetická bezpečnosť Nemecka po obmedzení dodávok zemného plynu z Ruska.

Environmentálne skupiny však upozorňujú, že spaľovaním uhlia z bane sa uvoľní obrovské množstvo skleníkových plynov a Nemecko nesplní záväzky vyplývajúce z parížskej klimatickej dohody z roku 2015.

Domov
Zdieľať
Diskusia