Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
13. januára 2023 o 16:33
Čas čítania 0:54

Na slovenských vianočných trhoch našli kontrolóri skazenú krkovičku, rezne aj lokše. Oproti minulým rokom sa však zlepšili

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Úrady dokopy vykonali 561 kontrol vo viac ako 360 stravovacích zariadeniach.

Mimoriadne kontroly na vianočných a mikulášskych trhoch poukázali na mierne zlepšenie situácie oproti roku 2019. Kontrolóri našli nedostatky vo viac ako 7 percentách prevádzok, informuje Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky.

Regionálne úrady dokopy vykonali 561 kontrol v 386 zariadeniach prevažne stánkového predaja potravín a nápojov. Nedostatky objavili u 28 predajcov.

Bravčová krkovička či lokše po záruke

Medzi najčastejšie problémy, s ktorými sa odborníci stretávali, patrili napríklad potraviny po dátume spotreby či ich nesprávne uskladnenie.

Bravčová krkovička, kuracie rezne či lokše sa kontrolórom podarilo viackrát nájsť po dátume spotreby, no napriek tomu ich predajcovia naďalej ponúkali zákazníkom. Problémom taktiež bolo nedostatočné označenie pri produktoch s alergénmi.

Viacerí predajcovia nedodržiavali hygienické podmienky počas prípravy pokrmov, avšak na väčšie nedostatky kontroly neprišli. 

„Za zistené nedostatky bolo pri kontrolách vianočných trhov v roku 2022 uložených na mieste spolu 16 blokových pokút v celkovej sume 1 788 eur. Ide o výrazné zlepšenie oproti roku 2019, keď bolo uložených 32 blokových pokút v celkovej sume 3 191 eur,“ napísal Úrad verejného zdravotníctva SR v jednom z dokumentov.

Najčastejšie nedostatky z vianočných trhov
– potraviny (klobásy, bravčové mäso, tofu) bez spotrebiteľského označenia,
– nepredložené dodacie listy k používaným polotovarom, cukrárskym výrobkom,
– pokrmy vystavované bez zabezpečenia ochrany pred kontamináciou,
– nedodržanie hygienických podmienok pri manipulácii s potravinami,
– spoločné skladovanie nezlučiteľných druhov potravín,
– lokše, bravčová krkovička, kuracie rezne po dátume spotreby,
– nedostatky v označení alergénov, predaj balených cukrárskych výrobkov bez označenia.
Domov
Zdieľať
Diskusia