Spravodajský portál pre modernú generáciu, ktorá sa zaujíma o aktuálne dianie.
Zaujíma ťa aktuálne dianie? Správy z domova aj zo sveta nájdeš na spravodajskom webe. Čítaj reportáže, rozhovory aj komentáre z rôznych oblastí. Sleduj Refresher News, ak chceš byť v obraze.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na news.refresher.sk
Tento článok je PR správa spoločnosti Fortuna. 
11. januára 2023, 12:45
Čas čítania 2:46
Sponzorovaný obsah

Australian Open 2023: návrat Djokovića a Venus Williamsovej

Australian Open 2023: návrat Djokovića a Venus Williamsovej
Zdroj: Pexels.com, Zetong Li
ŠPORT TENIS
Uložiť Uložené
Citlivý obsah
Článok môže obsahovať:
  • produkty a služby určené pre osoby staršie ako 18 rokov
  • sex, nahotu a iný NSFW obsah
  • násilie, krv alebo obsah nevhodný pre citlivé povahy
mám nad 18 rokov (zobraziť obsah)
späť na hlavnú stránkuSpäť

Bez povinnosti očkovania a aj s Novakom Djokovićom, ktorý dostal povolenie na vstup do Austrálie, odštartuje 16. januára prvý Grand Slam sezóny.

Bez povinnosti očkovania a aj s Novakom Djokovićom, ktorý dostal povolenie na vstup do Austrálie, odštartuje 16. januára prvý Grand Slam sezóny. V poradí už 111. Australian Open sa bude konať v Melbourne za účasti najväčších tenisových hviezd a vďaka voľnej karte aj jednej z najväčších legiend, Venus Williamsovej.

V hlavnej fáze Australian Open, ktorý sa koná od 16. – 29. januára, sa predstaví 128 profesionálnych tenistov a tenistiek vo dvojhrách, 64 párov vo štvorhrách a 32 párov v zmiešaných štvorhrách. Okrem toho je súčasťou turnaja aj súťaž juniorov a vozíčkarov. Tí na rozdiel od profesionálov nehrajú zmiešané štvorhry.

V článku sa dozviete prečo v turnajovom pavúkovi chýba obhajkyňa minuloročného titulu, akú sumu si hráči rozdelia na prémiách a mnohé ďalšie zaujímavosti o Australian Open 2023.

Pár riadkov z histórie prvého Grand Slamu roka

Australian Open začal svoju históriu písať v novembri 1905, kedy sa na tráve v Melbourne konal prvý turnaj, v tom čase pod názvom Australasian Championships. V roku 1927 bol premenovaný na Australian Championships a od roku 1969 je známy pod aktuálnym názvom Australian Open. Obdobie pred týmto rokom sa označuje ako „Pre-Open Era,“ od 1969 ako „Open Era.“

Odporúčané
Slovák Marcus trénuje tenis na Maldivách: Bon Jovi trénoval každý deň, najväčší tringelt mi nechal Čech (Rozhovor) Slovák Marcus trénuje tenis na Maldivách: Bon Jovi trénoval každý deň, najväčší tringelt mi nechal Čech (Rozhovor) 7. januára 2024, 12:30

Turnaj sa nekonal v rokoch 1916-1918 kvôli I. svetovej vojne ani v rokoch 1941-1945 kvôli II. svetovej vojne. Od roku 1987 sa Australian Open hrá v januári, s výnimkou roku 2021, kedy bol kvôli pandémii posunutý na február. Ten ročník sa zapísal do histórie aj tým, že prvýkrát bol na všetky zápasy použitý elektronický čiarový rozhodca. Cieľom bolo redukovať počet rozhodcov ako jedno z COVID opatrení.

Doposiaľ najmladšou šampiónkou Australian Open je Martina Hingisová

Najviac mužských singlových titulov získal doposiaľ Novak Djoković. Vo svojej zbierke ich má už deväť a je jedným z TOP favoritov na zisk desiateho. Ak si na jeho triumf podáte tenisový tip na ifortuna.sk, svoj vklad v prípade jeho výhry zdvojnásobíte. Obhajcu titulu Rafaela Nadala spomínaná stávková kancelária radí podľa vypísaných kurzov až na 4. miesto za Medvedeva a Alcaraza.

Ženskému rebríčku v počte víťazstiev titulov na Australian Open kraľuje Austrálčanka Margaret Courtová, ktorá však až 7 z celkových 11 titulov získala ešte v pre-Open ére. V Open ére si prvenstvo drží zatiaľ Serena Williamsová, ktorá sa tešila z triumfu 7-krát.

Po tom, ako sa v marci 2022 rozhodla ukončiť kariéru Austrálčanka Asleigh Bartyová, minuloročná víťazka Australian Open a v tom čase svetová jednotka, stávkové kancelárie jednoznačne favorizujú na singlový titul Poľku Igu Światekovú.

Najmladšou teniskou, ktorá získala titul na Australian Open je legendárna Švajčiarka Martina Hingisová. Z víťazstva na prvom Grand Slame sa tešila už ako 16-ročná v roku 1997. Najmladším tenistom je doteraz domáci Ken Rosewall, ktorý zdvihol trofej nad hlavu v roku 1953 vo veku 18 rokov a dva mesiace. Čo dokazuje, že aj mladí dokážu podávať úctihodné tenisové výsledky.

Australian Open 2023
Zdroj: Pexels.com, Zetong Li

Rekordné prémie

Tenisti si v aktuálnom ročníku rozdelia na prémiách celkovo 76,5 mil. austrálskych dolárov. Je to historicky najvyššia suma, o ktorú sa v Austrálii hrá. Zaujímavosťou je, že za posledných desať rokov sa prémia zvýšila až o 155 %, keď v roku 2013 bola „len“ 30 mil. AUD.

Odporúčané
KVÍZ: Na akom povrchu sa hrá Wimbledon a kto je jastrab Rufus? Dokáž, že si skutočný fanúšik tenisu KVÍZ: Na akom povrchu sa hrá Wimbledon a kto je jastrab Rufus? Dokáž, že si skutočný fanúšik tenisu 14. júla 2023, 15:00

Pri prepočte na eurá je to o 7,4 mil. eur menej ako na US OPEN 2022, ale o 5,7 mil. eur viac ako na FRENCH OPEN 2022 a o 3,6 mil. eur viac ako na WIMBLEDON 2022. Víťazi ženskej aj mužskej dvojhry zinkasujú po 2,975 mil. AUD, finalisti si polepšia o 1,625 mil. AUD.

Do rebríčka pribudne víťazom dvojhier aj štvorhier 2000 bodov, finalisti mužskej dvojhry a štvorhry si pripíšu po 1200 bodov, finalistky ženskej dvojhry a štvorhry po 1300 bodov.

Tento rok bez Filipa Poláška

Filip Polášek patrí posledné roky vo štvorhre medzi absolútnu svetovú špičku. V roku 2021 sa na Australian Open spoločne s Chorvátom Dodigom tešil z titulu, o rok neskôr sa po boku domáceho Johna Peersa dostal do štvrťfinále. Žiaľ, prvý Grand Slam v roku 2023 bude pre dlhodobé zranenie bez jeho účasti.

V hlavnej súťaži by medzi 128 tenistami nemala chýbať naša singlová jednotka Alex Molčan a slovenskí fanúšikovia veria, že ďalší naši tenisti a tenistky prejdú sitom kvalifikácie, ktorá sa končí 11. januára.

Hazardné hry predstavujú riziko vysokých finančných strát a vzniku závislosti. Zákaz hrania hazardných hier osobám mladším ako 18 rokov.
Domov
Zdieľať
Diskusia