Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
8. januára 2023, 13:27
Čas čítania 1:02

Svetová banka varuje pred rizikom globálnej recesie: Tento rok by mal byť ťažší ako minulý

Kategória:
Ekonomika
Uložiť Uložené

Malé štáty sú obzvlášť zraniteľné, vyplýva zo správy o ekonomickom výhľade Global Economic Prospects.

Svetová banka (SB) sa obáva, že ďalšie otrasy by mohli v roku 2023 dostať globálnu ekonomiku do recesie, pričom malé štáty sú obzvlášť zraniteľné. Vyplýva to zo správy o ekonomickom výhľade (Global Economic Prospects), ktorá má byť zverejnená v utorok 10. januára, ale časť z nej je možné nájsť na webovej stránke Open Knowledge Repository. TASR o tom informuje na základe správy Bloomberg.


Podľa SB sa aj bez ďalšej krízy očakáva, že rast svetovej ekonomiky sa v tomto roku prudko spomalí. Prispeje k tomu synchrónne sprísňovanie menovej politiky centrálnych bánk zamerané na obmedzenie veľmi vysokej inflácie, zhoršenie finančných podmienok a pokračujúce problémy v dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu.

Tento rok bude ťažší ako minulý

Na zmiernenie rizika hospodárskeho poklesu, ako aj dlhovej tiesne na rozvíjajúcich sa trhoch a v rozvojových ekonomikách je potrebné urýchlené úsilie na globálnej aj národnej úrovni. Banka podľa dokumentu očakáva, že rast investícií zostane pod priemerom za uplynulé dve desaťročia.


„Je dôležité, aby tvorcovia politiky v rozvojových a rozvíjajúcich sa ekonomikách zabezpečili, že akákoľvek fiškálna podpora sa zameria na zraniteľné skupiny, inflačné očakávania ostanú dobre ukotvené a finančné systémy budú aj naďalej odolné,“ pokračuje správa.


Podobné požiadavky vzniesli aj centrálni bankári z celého sveta, ktorí agresívne zvyšujú úrokové sadzby, aby zmiernili cenové tlaky, zatiaľ čo vlády podporujú firmy a domácnosti tým, že im znižujú náklady na energie.


Generálna riaditeľka Medzinárodného menového fondu Kristalina Georgievová v prvý deň roka 2023 varovala, že svet čaká „ťažký rok, ťažší ako minulý“ a že jedna tretina globálnej ekonomiky sa prepadne do recesie, pretože ekonomiky USA, Európskej únie a Číny sa spomaľujú súčasne.

Domov
Zdieľať
Diskusia