Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
6. januára 2023, 14:05
Čas čítania 1:04

Dnes malo platiť jednostranné vianočné prímerie vyhlásené Putinom. Na fronte v Bachmute však naďalej počuť streľbu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Jednostranné prímerie Ukrajina odmieta a považuje ho len za prázdne gesto a za zásterku na zastavenie postupu Ukrajincov v Donbase.

Dnes malo počas pravoslávnych Vianoc na Ukrajine platiť jednostranné prímerie nariadené ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Aj napriek tomu však vo východoukrajinskom meste Bachmut na frontovej línii počuť ostreľovanie z oboch strán bojového pásma.

Streľbu z ťažkých zbraní počul v piatok novinár agentúry AFP na oboch stranách aj po 10.00 h SEČ, keď sa malo začať dočasné prímerie. Ide však len o jednostranné prímerie, ktoré Ukrajina odmieta a považuje ho len za prázdne gesto, za zásterku na zastavenie postupu Ukrajincov v Donbase na východe krajiny a za pokus Moskvy získať čas, aby Rusko mohlo preskupiť svoje ozbrojené sily.

Delostrelecká paľba v Bachmute bola však slabšia než v predošlých dňoch a ulice tohto ostreľovaním už dosť poničeného mesta boli až na vojenské vozidlá takmer prázdne.

Dym stúpa po ruských útokoch na predmestí mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v utorok 27. decembra 2022. Mesto Bachmut je považované za kritický bod na fronte na východnej Ukrajine.
Dym stúpa po ruských útokoch na predmestí mesta Bachmut v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny v utorok 27. decembra 2022. Mesto Bachmut je považované za kritický bod na fronte na východnej Ukrajine. Zdroj: TASR/AP

Jednostranný pokoj zbraní vyhlásený Moskvou má trvať do soboty 22.00 h SEČ, čo je polnoc moskovského času, keď sa u pravoslávnych kresťanov končí Deň narodenia Pána. Východní kresťania sa v slávení svojich sviatkov riadia juliánskym kalendárom, ktorý sa oproti gregoriánskemu líši momentálne o 13 dní.


Pokyn na zavedenie dočasného vianočného prímeria pozdĺž celej frontovej línie vydal Putin vo štvrtok ruskému ministrovi obrany Sergejovi Šojguovi. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom štvrtkovom večernom príhovore k občanom však vianočné prímerie skritizoval: „Teraz chcú využiť Vianoce ako zásterku, aby aspoň na chvíľu zastavili postup našich chlapcov v Donbase a priblížili k našim pozíciám techniku, muníciu a zmobilizované jednotky... Čo to prinesie? Len ďalší nárast počtu obetí.“

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Šéf Kremľa sa na vyhlásenie prímeria rozhodol po tom, ako o pokoj zbraní počas Vianoc, ktoré sa v Rusku i na Ukrajine slávia v piatok a sobotu, požiadal patriarcha moskovský a celej Rusi Kirill.

Domov
Zdieľať
Diskusia