Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
29. decembra 2022 o 19:41
Čas čítania 0:38

Na Slovensku sa masívne šíri chrípka. Kedy sa stačí liečiť doma a kedy už treba ísť k lekárovi?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Chrípka bola počas pandémie koronavírusu v uplynulých dvoch rokoch mierne potlačená aj vďaka noseniu ochranných rúšok a respirátorov. Túto sezónu sa situácia zhoršila.

Ambulancie lekárov v tomto období zažívajú nápor pacientov, Ministerstvo zdravotníctva SR na Facebooku ľuďom prináša odporúčania, ako chorobu s miernejším priebehom prekonať doma. 

Ministerstvo apeluje na pacientov, aby pred tým, než vyhľadajú pohotovosť, kontaktovali svojho lekára. Zvýšený výskyt chrípky a iných respiračných ochorení odborníci v zimných mesiacoch považujú za bežný, aktuálne však lekári zažívajú intenzívny nápor. Chrípka bola počas pandémie koronavírusu v uplynulých dvoch rokoch mierne potlačená aj vďaka noseniu ochranných rúšok a respirátorov. 

Ministerstvo na sociálnej sieti prináša odporúčania, kedy lekársku pomoc v prípade ochorenia dospelých aj detí vyhľadať, a tiež návod, ako s chorobou účinne a čo najefektívnejšie bojovať. Lekársku pomoc určite vyhľadaj v prípade, že pociťuješ problémy s dýchaním, tlak na hrudi, silnú bolesť svalov alebo sa ťažkosti nezlepšujú či opakovane vracajú. 

Pri deťoch mladších ako štyri mesiace treba spozornieť a vyhľadať lekársku pomoc v prípade akejkoľvek horúčky a kašľa. Dávať si pozor treba, ak má dieťa vrodené ochorenia srdca, pľúc a ďalšie, ak je dehydratované či pociťuje iné ťažkosti. 

Domov
Zdieľať
Diskusia