Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Ilona Hobzová
23. decembra 2022 o 12:14
Čas čítania 0:52

Muž vyrazil na najvyšší vrch v Česku iba v trenkách. Museli ho zachraňovať

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Chcel nadviazať na svoj minuloročný výkon.

Traja turisti sa vo štvrtok vydali na horskú túru na Sněžku. Jeden z nich sa rozhodol najvyšší vrchol Česka pokoriť len v trenkách, rukaviciach a topánkach. Museli po neho prísť záchranári. Nejde o prvý takýto výjazd, obdobných zásahov majú krkonošskí záchranári od prvého tohtoročného snehu už niekoľko.

Turisti sú podľa horskej služby nepoučiteľní

„Trojčlenná skupinka turistov vo veku okolo dvadsaťpäť rokov sa dnes vydala na horskú túru na Sněžku. Dvaja z nich v oblečení vcelku zodpovedajúcom počasiu panujúcom na hrebeňoch, tretí pravdepodobne vyznávač učenia Wima Hofa odetý iba do trenírok, rukavíc a topánok. Chcel nadviazať na svoj minuloročný výkon, keď obdobnú ‚prechádzku‘ po horách absolvoval v mínus desiatich stupňoch,“ informoval záchranár a tlačový hovorca Horskej služby SR Marek Fryš.

Skupina však podcenila vplyv počasia, predovšetkým stopercentnú vlhkosť vzduchu s dažďom. „Za takýchto podmienok dochádza k vyčerpaniu energetických zásob organizmu oveľa skôr a pôsobenie chladu je intenzívnejšie,“ upozornil Fryš.

28. septembra 2024 o 9:45 Čas čítania 0:12 Považuješ sa za znalca českého jazyka? Tento kvíz preverí, ako dobre rozumieš našim susedom (Kvíz) Považuješ sa za znalca českého jazyka? Tento kvíz preverí, ako dobre rozumieš našim susedom (Kvíz)

Spomínané okolnosti viedli k tomu, že pre skupinku turistov museli vyraziť na štvorkolke na vrchol Sněžky záchranári z Pece pod Sněžkou. „Zdravotný stav všetkých troch osôb nevyžadoval hospitalizáciu a po transporte na Ružovú horu boli prenechaní do vlastnej starostlivosti,“ doplnil hovorca.


CNN Prima informovala že tento rok v októbri musela slovenská Horská záchranná služba pomáhať dvom českým turistom, ktorí sa aj napriek silnému vetru a hustému sneženiu vydali do Vysokých Tatier.

Domov
Zdieľať
Diskusia