Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
22. decembra 2022, 8:14
Čas čítania 0:48

Zvláštne praktiky v nemeckej Lufthanse. Milióny z pandemickej pomoci vraj išli do vrecka šéfov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Bonusy vedenia kritizujú zamestnanci aj odbory.

Nemecká vláda kritizuje vyplácanie niekoľkomiliónových výročných bonusov pre vysokých manažérov leteckej spoločnosti Lufthansa. Berlín namieta, že aerolinka na ne používa finančné prostriedky, ktoré jej štát poskytol na odvrátenie bankrotu počas pandémie covidu-19. Podľa DW ide o porušenie podmienok pandemickej pomoci. 

Hovorca nemeckej vlády uviedol, že vláda momentálne skúma právne náležitosti vyplácania bonusov. Nemecko prevzalo ešte v roku 2020 v národnom prepravcovi 20 % podiel a do Lufthansy investovalo 9 miliárd eur. Prémie vo výške miliónov eur za roky 2021 a 2022 údajne dostalo šesť členov predstavenstva Lufthansy, zatiaľ čo letecká spoločnosť stále dostávala štátnu pomoc.

Lufthansa
Zdroj: Unsplash/Tim Dennert

Letecká spoločnosť, ktorá počas pandémie prepustila tisíce zamestnancov, čelila tento rok štrajkom pilotov a pozemného personálu pre nedostatok pracovníkov a nízke platy v časoch rastúcej inflácie.

Obrovské bonusy pre vedenie firmy kritizujú aj odbory leteckej spoločnosti. Sú presvedčení, že Lufthansa by mala bonusy vyplatiť predovšetkým radovým zamestnancom. „Zamestnanci Lufthansy dali počas pandémie zo seba všetko a prijali tvrdé škrty, aby prispeli k záchrane spoločnosti,“ povedal Daniel Kassa Mbuambi z odborového zväzu letušiek.

15. marca 2024, 13:47 Čas čítania 1:28 Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok Vyskúšala som bota, ktorý mi pomohol vybrať kandidáta v ruských voľbách. Radšej než voliť Putina mi poradil znehodnotiť lístok

Skupina Lufthansa, do ktorej patria Eurowings, Austrian, Swiss a Brussels Airlines, sa z pandemickej krízy rýchlo spamätáva a minulý týždeň výrazne zvýšila svoj výhľad zisku na rok 2022. Ako dôvod uviedla pokračujúci „silný dopyt po leteckej doprave“.

Domov
Zdieľať
Diskusia