Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
21. decembra 2022, 20:43
Čas čítania 0:30

Tento rok bol najteplejším v histórii meraní Španielska. Celú Európu sužovali extrémne horúčavy a sucho, odborníci bijú na poplach

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Štyri najteplejšie roky v dejinách meraní pritom v tejto juhoeurópskej krajine zaznamenali od roku 2015. Európske úrady a odborníci tvrdia, že extrémne počasie je dôsledkom klimatickej zmeny.

Španielska meteorologická služba uviedla, že rok 2022 bol v Španielsku najteplejším rokom v histórii meraní. Španielski meteorológovia na základe predbežných dát očakávajú, že rok 2022 sa skončí s dennou priemernou teplotou nad 15 stupňov Celzia.

Bude to prvýkrát od roku 1961, keď sa takéto merania začali. Štyri najteplejšie roky v dejinách meraní pritom v tejto juhoeurópskej krajine zaznamenali od roku 2015. Uplynulý rok bol v Španielsku aj jedným z najsuchších, zrážkovú bilanciu nezlepšili ani súčasné dažde. Menej zrážok zaznamenali v krajine iba v rokoch 2005 a 2017, uviedli meteorológovia.


Počas tohto roka sužovali celú Európu extrémne horúčavy a sucho. Tieto vplyvy spôsobili vo viacerých krajinách ničivé lesné požiare a viedli aj k obmedzeniam dodávok pitnej vody. Európske úrady a odborníci tvrdia, že extrémne počasie je dôsledkom klimatickej zmeny.

plaz, slnecnik, leto
Zdroj: Unsplash/Etienne Girardet/voľne na použitie
Domov
Zdieľať
Diskusia