Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. decembra 2022, 13:25
Čas čítania 0:29

Taiwan chce posilniť spoluprácu s Európskou úniou. Nepáči sa im rozpínavosť Číny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Situácia sa vyostrila po návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej.

Taiwan chce vzhľadom na čoraz väčšiu rozpínavosť autoritárskych štátov a nátlakové správanie sa Pekingu posilniť spoluprácu s demokratickými partnermi na celom svete vrátane Európskej únie. Vyhlásila to v utorok taiwanská prezidentka na stretnutí s europoslancami.

Sedemčlenná skupina Výboru Európskeho parlamentu pre medzinárodný obchod, ktorá sa momentálne nachádza na Taiwane, je jednou z mnohých delegácií zahraničných politikov, ktorí od leta navštevujú Taiwan, aby mu vyjadrili svoju podporu.

Peking, ktorý považuje Taiwan za súčasť územia Čínskej ľudovej republiky, opakovane proti takýmto oficiálnym kontaktom protestuje. Situácia sa vyostrila v posledných mesiacoch. Po augustovej návšteve predsedníčky americkej Snemovne reprezentantov Nancy Pelosiovej začala Čína rozsiahle vojenské manévre.

Čínska komunistická vláda nedávno upozornila, že na Taiwane nebude tolerovať „separatistické aktivity“ a v nevyhnutnom prípade nevylučuje ani možnosť vojenského zásahu.

Domov
Zdieľať
Diskusia