Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
19. decembra 2022, 19:48
Čas čítania 0:51

Švajčiarsko dočasne prestalo prijímať utečencov. Dôvodom sú vraj nedostatočné personálne a ubytovacie kapacity

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Od začiatku roka prišlo do Švajčiarska približne 100 000 žiadateľov o azyl a utečencov, vrátane vyše 70 000 osôb utekajúcich pred vojnou na Ukrajine.

Švajčiarsko dočasne pozastavuje účasť na programe OSN, zameranom na presídľovanie zraniteľných utečencov. Dôvodom sú podľa Bernu nedostatočné kapacity vzhľadom na vysoký počet utečencov, ktorí v súčasnosti do krajiny prichádzajú z Ukrajiny. V pondelok to potvrdili tamojší predstavitelia. 

Švajčiarsky štátny sekretariát pre migráciu (SEM) potvrdil správy o pozastavení prijímania utečencov v rámci programu Úradu vysokého komisára pre utečencov (UNHCR). Hovorca SEM-u Lukas Rieder uviedol, že Švajčiarsko nespochybňuje tento program ako taký, len na istý čas prijímanie utečencov pozastavuje.

UNHCR sa v rámci zmieneného projektu usiluje presídliť do tretích krajín najzraniteľnejších utečencov na svete žijúcich v nestabilných podmienkach. Tento rok bolo podľa údajov UNHCR takmer 1,5 milióna ľudí v situácii, ktorá si vyžadovala ich premiestnenie. Zrealizovala sa však len malá časť takýchto relokácií.

Švajčiari majú nedostatok ubytovacích kapacít

Švajčiarsko, ktoré má 8,7 milióna obyvateľov, sa zaviazalo, že v priebehu tohto a budúceho roka prijme 1 820 zraniteľných utečencov. Ministerstvo spravodlivosti však koncom novembra rozhodlo o pozastavení daného programu. Prevažne ide o utečencov z Afganistanu, zo Sudánu a Sýrie, a sú to najmä ženy, deti a osoby so zdravotnými problémami.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Hovorca švajčiarskeho úradu SEM uviedol, že tento krok súvisí s veľkým zaťažením azylového systému v krajine, a to najmä pokiaľ ide o ubytovacie a personálne kapacity. Švajčiarsko má predmetné rozhodnutie prehodnotiť v prvej polovici budúceho roka, dodal Rieder.

Domov
Zdieľať
Diskusia