Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad Viktor Kniš
15. decembra 2022, 9:45
Čas čítania 10:37

Čaputová a Kollár sa zhodujú na termíne predčasných volieb

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Počas celého dňa sledujeme udalosti v súvislosti s hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera.

– Predseda parlamentu Boris Kollár a premiér Eduard Heger idú po tom, čo parlament vyslovil nedôveru vláde, k prezidentke Zuzane Čaputovej. Kollár je za predčasné voľby, ktoré by sa podľa neho mohli konať v máji či júni.

– Ďalší politici aktuálne zverejňujú svoje vyjadrenia k pádu vlády

– Minister financií Igor Matovič dnes prišiel doručiť do Kancelárie prezidenta SR svoju demisiu. Napokon si to však rozmyslel a pracovníkovi paláca ju vytrhol z ruky. 

– Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok odvolá vládu Eduarda Hegera.

21:52 – Premiér Eduard Heger po rokovaní s hlavou štátu potvrdil, že v piatok prezidentka odvolá jeho vládu a zároveň ju dočasne poverí vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu. „Ostatné veci budú predmetom rokovaní politických strán,“ poznamenal.

21:33 – Boris Kollár aj prezidentka Zuzana Čaputová sa zhodujú na tom, že predčasné voľby by sa mali konať ešte pred letom 2023. Predčasné parlamentné voľby by sa mali konať najneskôr v júni, ešte lepší termín by bol v máji, tvrdia šéf strany Sme rodina a hlava štátu. 

21:28 – Vedúci kancelárie Čaputovej opísal, ako mu Matovič vytrhol z rúk demisiu.

Špaček vo štvrtok večer médiám uviedol, že dokumenty nepodával, ale si ich Matovič zobral z jeho rúk sám. „Môžeme to nazvať, ako chceme, ale v jednej chvíli som mal v ruke demisiu a potom som ju zrazu nemal,“ priblížil. Ako podotkol, Matovič mal povedať, že si to rozmyslel, a odišiel.

„Počas celého aktu podávania demisie telefonoval,“ doplnil.

21:15 – Prezidentka Zuzana Čaputová v piatok odvolá vládu Eduarda Hegera. Zároveň ju dočasne poverí vykonávaním funkcie v obmedzenom rozsahu, informoval prezidentkin hovorca Martin Strižinec.


„O ďalšom postupe bude prezidentka informovať zajtra,“ priblížil hovorca.

20:45 – Heger a Kollár sú už približne 30 minút u prezidentky Zuzany Čaputovej a rozprávajú sa o tom, čo sa bude diať v najbližších dňoch, týždňoch a mesiacoch. 

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

20:30 – Na Slovensku sa podľa Igora Matoviča začína volebná kampaň. Tvrdí, že Smer-SD, Hlas-SD a Republika sú dohodnutí na zmene volebného systému. Pokiaľ prídu k moci, prvý zákon, ktorý zmenia, sú podľa Matoviča volebné pravidlá.

Myslí si, že budú chcieť zaviesť zmiešaný volebný systém, čiže časť poslancov bude volených za región. To podľa neho bude výhodné pre tieto strany. Považuje to za cestu ku koncu demokracie. „Keď nedokážeme zobudiť demokratov, stratíme demokraciu,“ povedal s tým, že ak demokratický volič nepôjde voliť, bude tu len paródia na demokratické voľby. 

19:59 – Mimoparlamentná strana Spolu odmieta za novej politickej situácie úvahy o rekonštrukcii vlády. Presadzuje hľadanie širšieho politického konsenzu na realizáciu predčasných volieb, ideálne na jeseň 2023. Strana to uviedla na sociálnej sieti.


Spolu dlhodobo preferovalo, aby koncu vlády predchádzala široká dohoda politických strán o realizácii potrebných ústavno-legislatívnych zmien a termíne predčasných volieb.

„Rozhodnutie parlamentu však zásadne mení politickú situáciu. Poslanec Národnej rady SR Miroslav Kollár a strana Spolu za tejto novej politickej situácie odmieta úvahy o rekonštrukcii vlády. Na takéto riešenia bol čas predtým, ako bola vyslovená nedôvera vláde,“ uviedla strana na sociálnej sieti.

19:50 – Heger a Kollár zatiaľ neprišli do prezidentského paláca. 

19:38 – „Mám dôkazy o závažnej korupcii Richarda Sulíka, ktoré zverejním počas predvolebnej kampane,“ povedal dnes po hlasovaní o vyslovení nedôvery Igor Matovič.


19:29
– Predseda vlády Eduard Heger tvrdí, že hlasovanie ukázalo, že nevisia na hlasoch extrémistov. 

„Mrzí ma, že SaS potrebovala na to, aby sa o tom presvedčila, pád demokratickej, protikorupčnej a reformnej vlády,“ povedal Heger na tlačovej konferencii. Premiér ubezpečil občanov, že do poslednej minúty mandátu bude vláda pomáhať ľuďom a sprevádzať ich náročnou energetickou krízou.

7. apríla 2024, 1:53 Čas čítania 1:10 KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini? KOMENTÁR: Má zmysel zostať na Slovensku, keď vyhral Pellegrini?

Otázku o prípadnom hľadaní novej koalície 76 poslancov či predčasných voľbách treba podľa premiéra smerovať na šéfa SaS Richarda Sulíka. Dodal, že od začiatku hovoril, že v parlamente nevidí novú sedemdesiatšestku. Strany Smer-SD a Hlas-SD budú podľa neho tlačiť na čo najskoršie predčasné voľby, pretože sa chcú vrátiť k moci a umlčať spravodlivosť. „Tento tlak očakávame,“ povedal.

19:17 – Pád vlády nemusí podľa Tomáša Tarabu znamenať predčasné voľby. „Dnes sme prišli s návrhom na predčasné voľby a dvomi hlasmi tento návrh neprešiel. Ak by bol prešiel, mali by sme istotu, že Slovensko ide do predčasných volieb,“ skonštatoval.


Vláda Eduarda Hegera podľa neho padla iba vďaka hlasom troch poslancov, pôsobiacich v strane Život-NS. „Rozhodli sme sa tak, ako sme tvrdili, že keď nevyrokujeme predčasné voľby, tak hlasujeme za pád vlády,“ dodal.

19:00 – Peter Pellegrini vyhlásil, že len s pomocou opozičnej strany SaS sa parlamentu podarilo vysloviť nedôveru vláde. „Hlas urobil veľmi dobre, že sme tento návrh pomohli SaS-ke predložiť,“ skonštatoval. Hlas sa nebude zúčastňovať na žiadnej zrekonštruovanej vláde a pre Pellegriniho je jediným možným východiskom zorganizovanie predčasných volieb.

Peter Pellegrini.
Peter Pellegrini. Zdroj: TASR/Jakub Kotian

18:54 – Podľa predsedu Smeru Roberta Fica je jediným riešením politickej krízy ísť do rýchlych predčasných volieb. Matoviča za vytrhnutie demisie pred prezidentkou označil za psychiatrického pacienta.

6. apríla 2024, 6:24 Čas čítania 20:02 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Peter Pellegrini je novým prezidentom Slovenskej republiky

18:47 – „Konečne,“ skonštatoval na margo pádu vlády Eduarda Hegera šéf SaS Richard Sulík. Matovič podľa neho uprednostnil svoju stoličku pred záujmom krajiny. „Samotná opozícia nemala dostatok hlasov,“ povedal s tým, že za všetko hovorí, že za pád vlády hlasovali aj poslanci koalície.

Sulík navrhol tri možné scenáre najbližších týždňov: ľubovoľná dohoda v parlamente postavená na rekonštrukcii vlády, vláda odborníkov, ktorú stanoví prezidentka, alebo predčasné voľby.

Boris Kollár po páde vlády Eduarda Hegera.
Boris Kollár po páde vlády Eduarda Hegera. Zdroj: Refresher/Bianka Zubková

18:43 – Igor Matovič sa naozaj pokúsil podať demisiu, potvrdila prezidentská kancelária. Minister financií však podpísanú demisiu náhle vytrhol zamestnancovi kancelárie z ruky. 

„Dovoľte mi informovať Vás, že podpredseda vlády a minister financií Igor Matovič dnes podvečer prišiel doručiť do KP SR svoju demisiu,“ oznámila prezidentská kancelária.

„Pred zamestnancami prezidentskej kancelárie svoju demisiu podpísal, napokon si však podanie svojej demisie v poslednej chvíli rozmyslel a podpísaný dokument vytrhol vedúcemu KP SR Metodovi Špačekovi z rúk. Demisia tak nebola doručená do KP SR,“ ozrejmila, čo sa v prezidentskom paláci odohralo.

5. apríla 2024, 18:00 Čas čítania 3:07 Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža Známy slovenský eshop predáva rovnaké veci ako Shein za násobne vyššie ceny. Spolupracujú s ním aj influencerky, tým to neprekáža

18:36 – Boris Kollár po vyslovení nedôvery vláde odchádza s premiérom Eduardom Hegerom k prezidentke Zuzane Čaputovej. Kollár vyhlásil, že v momentálnej situácii bude preferovať zorganizovanie predčasných volieb. Tie by sa mohli konať v máji či júni budúceho roka.

18:30 – Padla vláda Eduarda Hegera. Poslanci jej v parlamente vyslovili nedôveru. Za pád vlády hlasovalo 78 poslancov, proti hlasovalo 20 z nich. Poslanci OĽaNO odišli z rokovacej sály ešte pred hlasovaním. 

Takto dopadlo hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera.
Takto dopadlo hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera. Zdroj: Refresher/Bianka Zubková

18:27 – Igor Matovič podľa Richarda Sulíka podpísal demisiu pred prezidentkou a potom ju vytrhol jej zamestnancovi z rúk. Vraj si to rozmyslel. SaS preto bude hlasovať za pád vlády.

18:25 – Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš „posledný raz poprosil všetkých demokratických poslancov, aby nepovalili tretiu demokratickú vládu a nedovolili mafii návrat k moci“. OĽaNO sa podľa neho nebude zúčastňovať na „rituálnej poprave vlády“. Svojich kolegov z OĽaNO poprosil, aby opustili rokovaciu sálu.

18:22 – Vedenie parlamentu sa na poslaneckom grémiu radí už 40 minút. V rokovacej sále Národnej rady je ruch, poslanci prichádzajú a odchádzajú. Stále nevedno, kedy sa vrátia k hlasovaniu.

3. apríla 2024, 19:45 Čas čítania 0:09 KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti KVÍZ: Dokážeš správne priradiť známe výroky k politikom? Pri niektorých musíš poriadne zaloviť v pamäti

18:05 – Poslanecké grémium, ktoré zvolal Boris Kollár, sa aj naďalej radí. Predstavitelia parlamentu stále neoznámili, kedy máme očakávať pokračovanie hlasovania.

Aktuálny pohľad na rokovaciu sálu parlamentu.
Aktuálny pohľad na rokovaciu sálu parlamentu. Zdroj: Refresher/Bianka Zubková

17:42 – Ďalšie zdržanie. Boris Kollár zvolal poslanecké grémium a oznámil, že sa „o päť minút stretávame vzadu“. Momentálne nie je jasné, kedy bude hlasovanie pokračovať.

Poslanecké grémium je orgán parlamentu, ktorý „posudzuje otázky politickej a procedurálnej povahy, ktoré súvisia s činnosťou národnej rady a jej orgánov“.

17:35 – Poslanci sa pomaly schádzajú naspäť do rokovacej sály. Hlasovanie o vyslovení nedôvery vláde Eduarda Hegera by sa malo začať už o niekoľko minút.

17:16 – Predseda parlamentu Boris Kollár udelil poslancom pred hlasovaním o páde vlády 20-minútovú prestávku. Kollár vyhlásil, že nepodporí akékoľvek pokusy o preloženie hlasovania na iný deň. 

Heger.
Heger. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

17:10 – SaS odmietnutím Matovičovej ponuky potvrdila, že jej jediným cieľom je položiť vládu Eduarda Hegera, vyhlásil šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš. 

1. apríla 2024, 13:50 Čas čítania 0:34 Peter Tkačenko: Voľby vyhrá s najväčšou pravdepodobnosťou Ivan Korčok (Rozhovor) Peter Tkačenko: Voľby vyhrá s najväčšou pravdepodobnosťou Ivan Korčok (Rozhovor)

17:06 – Hegerova vláda musí padnúť, napísala nezaradená poslankyňa Slavěna Vorobelová na Facebooku. Opätovne deklarovala, že bude hlasovať za pád vlády. Ak to podľa nej nevyjde dnes, treba pracovať na tom, aby mali poslanci na pád vlády ďalšiu príležitosť.

16:55 – Vicepremiérku Veroniku Remišovú mrzí, že SaS zahlasuje za pád vlády. Podľa Remišovej koalícia doplatí na „osobné animozity a politické obchody“, ktoré „prestreli červený koberec zlu“. Strana SaS týmto krokom podľa nej posiela Slovensko do neistoty. 

Veronika Remišová
Zdroj: TASR

16:44 – Za pád vlády bude hlasovať aj poslanec Martin Borguľa, ktorý začiatkom týždňa odišiel z poslaneckého klubu Sme rodina. Borguľa navyše opakovane vyzýva ministra vnútra Romana Mikulca z OĽaNO, aby podal demisiu. 

16:19 – SaS odmietla ponuku Igora Matoviča. Uviedla, že v parlamente bude hlasovať za pád vlády.

„Pol roka sme svedkami neustáleho chaosu a neprijateľného štýlu vládnutia. Táto vláda si nezaslúži našu dôveru. Dokazuje to aj dnešná tlačová beseda OĽaNO. Väčšina občanov nedôveruje vláde Eduarda Hegera. Viacerými svojimi rozhodnutiami stratila protikorupčný rozmer,“ píše predseda strany Richard Sulík v reakcii na Matovičovu ponuku.

„Demisia Igora Matoviča nemala byť len hypotetickou možnosťou, ale mala byť aj skutočne podaná. Dosť bolo chaosu. Odmietame sa na tom podieľať. Slovensko potrebuje pokoj. Potrebujeme a chceme slušnú krajinu so slušnou vládou,“ zakončil šéf SaS.

Richard Sulík
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

16:13 – Strana SaS bude na ponuku Igora Matoviča nakoniec reagovať výhradne v tlačovej správe. Avizovanú tlačovú konferenciu zrušila.

16:10 – Z ponuky Igora Matoviča je mi zle, vyhlásil nezaradený poslanec Ján Krošlák v rozhovore pre Hospodárske noviny. Krošlák sa do parlamentu dostal na kandidátke OĽaNO, ale neskôr prestúpil do klubu Sme rodina a momentálne je už nezaradeným poslancom.

24. marca 2024, 6:20 Čas čítania 11:38 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivana Korčoka na zhromaždení v Bratislave prišli podporiť tisícky ľudí

„Do poslednej chvíle je chaos, nikto nevie, čo bude, a OĽaNO zrazu príde s nejakým bombovým riešením. Matovič stojí v kaluži krvi, všetkým sa ospravedlňuje a ide sa obetovať. No mne je z toho zle,“ uviedol.

Krošlák
Zdroj: TASR

16:02 – Ohlásenú tlačovú konferenciu strana SaS napokon náhle zrušila. Informuje o tom televízia TA3 vo svojom vysielaní.

15:45 – Strana SaS ohlásila na 16.00 h tlačovú konferenciu. Reagovať bude na ponuku Igora Matoviča.

15:37 – Nie je žiadne iné riešenie ako predčasné voľby, vyhlásil poslanec Tomáš Taraba. Traja poslanci okolo Tarabu podľa neho budú hlasovať za pád vlády, ak sa Heger s opozíciou nedohodne na konkrétnom termíne predčasných volieb. Dnes podľa Tarabu takýto návrh neprišiel, pričom Heger od obeda rokoval so šéfom SaS Richardom Sulíkom.

Matovič.
Matovič. Zdroj: TASR/Martin Baumann

15:11 – Poslanec Patrik Linhart, ktorý dnes vystúpil z klubu Sme rodina a vyhlásil, že žiada okamžitú demisiu vlády, sa na Úrade vlády stretol s premiérom Hegerom. V statuse objasnil, že ďakuje Igorovi Matovičovi za ponuku demisie a čaká, kedy odstúpi minister vnútra Roman Mikulec.

23. marca 2024, 18:00 Čas čítania 21:09 VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivan Korčok vyhral prvé kolo prezidentských volieb VOĽBY 2024 ZÁZNAM: Ivan Korčok vyhral prvé kolo prezidentských volieb

„Ešte však budem potrebovať dôkaz, že budú uvoľnené sľúbené fin. prostriedky na Potravinový semafor, a idem sa stretnúť s Edom Hegerom, ktorý ma pre to pozval na dialóg,“ okomentoval stretnutie s premiérom Linhart.

14:52 – Igor Matovič so svojou ponukou mešká 3 mesiace, píše na Facebooku poslanec SaS Miroslav Žiak. Keby toto gesto prišlo skôr, podľa Žiaka mohla vláda pokračovať. 

„Akosi mešká 3 mesiace. Keby to bol urobil na konci leta, tak vláda mohla pokojne pokračovať a reálne pomáhať ľuďom. Presne ako Fico, keď už nestačila hlava Kaliňáka, ale musela padnúť celá vláda,“ konštatuje.

14:10 – Igor Matovič verí, že „SaS férovú ponuku prijme“. Šéf OĽaNO znovu opakuje, že ľudia podľa neho nemôžu byť rukojemníkmi politikov. Strana SaS zatiaľ stále na jeho ponuku verejne nereagovala. 

13:55 – Premiér Heger odišiel z bytu Richarda Sulíka. Rokovanie trvalo približne hodinu a pol a momentálne v ňom pokračujú už len členovia strany SaS.

13:40 – Poslanec OĽaNO György Gyimesi v statuse napísal, že „liberáli v OĽaNO vrážajú nôž do chrbta nielen vláde, ale aj všetkým voličom“. Gyimesi sa vyhráža, že ak SaS prijme Matovičovu ponuku a vláda prejde rozsiahlou rekonštrukciou, ako poslanec prehodnotí svoje ďalšie politické pôsobenie.

13:15 – Do bytu Richarda Sulíka, kde s ním práve rokuje Eduard Heger, prišli viacerí členovia strany SaS. Na rokovanie dorazili Mária Kolíková, Branislav Gröhling a predsedníčka poslaneckého klubu SaS Anna Zemanová. Žiadne konkrétne stanovisko SaS zatiaľ stále nie je známe.


13:10 – Podľa europoslankyne Moniky Beňovej je Matovičova ponuka len „výkrikom človeka, ktorý si nezaslúži rešpekt ani ľútosť“. Politička Smeru-SD si myslí, že Matovič by mal byť odvolaný výlučne s celou vládou a SaS by nemala akceptovať žiadne čiastkové ponuky. Jedine tak sa podľa nej skončí chaos a Slovensko dostane nový a kvalitný štátny rozpočet.

12:47 – Šéf poslaneckého klubu OĽaNO Michal Šipoš označil ponuku Igora Matoviča za štátnické gesto. 

„Igor Matovič opäť raz urobil štátnické gesto a na žiadosť SaS ponúka svoju demisiu z postu ministra financií,“ hodnotí Šipoš. „Veríme, že SaS pristúpi na naše požiadavky výmenou za demisiu Igora Matoviča, ktorú počas dvoch rokov našej vlády požaduje už po druhýkrát,“ konštatuje.

12:43 – Minister životného prostredia Ján Budaj z OĽaNO verí, že sa Eduard Heger dohodne so stranou SaS a koalícia nakoniec nepadne. „Verím, že Richard Sulík sa dnes stále cíti súčasťou demokratickej skupiny strán,“ povedal Budaj pre portál tvnoviny.sk.

12:30 – Poslanec Juraj Šeliga považuje Matovičovu ponuku pre SaS za dobrú. Sulíkovcov vyzýva, aby neopakovali chyby z minulosti a využili ju. 

12:20 – Premiér Eduard Heger aktuálne rokuje s Richardom Sulíkom. SaS sa zatiaľ k ponuke Igora Matoviča nevyjadrila. Reakcia sa očakáva po skončení rokovania s premiérom.

19. marca 2024, 18:00 Čas čítania 0:40 FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu FACE TO FACE s Igorom Matovičom: O Pellegrinim viem „hlboko nemorálnu“ informáciu

11:55 – Nástupcom Matoviča na poste ministra financií by mal byť súčasný štátny tajomník Marcel Klimek, informuje Denník N. Podľa informácií denníka už OĽaNO toto meno oznámilo SaS.

11:51 – Poslankyňa SaS Gabriela Marcinková na Instagrame komentuje Matovičovu ponuku. Podmienky, za ktorých je šéf OĽaNO ochotný odstúpiť z postu ministra financií, podľa nej nie sú prijateľné. 

„Matovič ponúka svoju demisiu, ak SaS podporí rozpočet a stiahne návrh na nedôveru vláde. To mi nejako nevychádza. Európskej komisii čo ponúkne, aby mu prešiel rozpočet cez nich, keďže nespĺňa výdavkové pravidlá? Demisiu Milanovej?“ pýta sa Marcinková.

Matovič.
Matovič. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák

11:39 – Igor Matovič v statuse na Facebooku zverejnil celé znenie svojho prejavu z tlačovej konferencie. Zopakoval, že ponúka SaS svoju demisiu, ak SaS stiahne návrh na vyslovenie nedôvery vláde a podporí návrh štátneho rozpočtu. 

„Do politiky som vstúpil s dvoma hlavnými cieľmi – odstaviť skorumpovaných politikov od moci a takto zachránené financie dať do rúk najmä rodinám s deťmi. Nikdy neustupujem zlu, ale ešte viac mi záleží na rukojemníkoch. Dnes sú však rukojemníkmi všetci ľudia na Slovensku,“ píše Matovič na sociálnej sieti.

11:26 – Igor Matovič je pripravený odstúpiť zo svojho postu ministra financií, ak strana SaS podporí návrh štátneho rozpočtu a stiahne návrh na vyslovenie nedôvery vláde. O 12.00 h sa má premiér Heger stretnúť s predsedom SaS Sulíkom.

19. marca 2024, 12:30 Čas čítania 7:27 Pellegrini si predvolebnú návštevu Moskvy v roku 2020 vybavil cez Orbána Pellegrini si predvolebnú návštevu Moskvy v roku 2020 vybavil cez Orbána

Matovič vo svojom prejave, ktorý prečítal z pripraveného stanoviska, nepriamo skritizoval poslanca Národnej rady Ján Krošláka. Meno tohto poslanca pritom nevyslovil.

Podľa Matoviča Krošlák zmenil názor z večera do rána a rozhodol sa potopiť vládu. Krošlák sa do parlamentu dostal na kandidátke OĽaNO, následne prestúpil do poslaneckého klubu Sme rodina, z ktorého začiatkom týždňa vystúpil. Dostal ponuku na vstup do poslaneckého klubu strany Hlas Petra Pellegriniho.

11:08 – Stále čakáme na tlačovú konferenciu strany OĽaNO, ktorá mala pôvodne začať o 10.00 h. Nezačala ani o jedenástej, zatiaľ nie je jasné, kedy sa predstavitelia strany na tlačovej konferencii objavia.

10:40 – Poslanec Patrik Linhart zo Sme rodina žiada okamžitú demisiu vlády. Napísal to v statuse na Facebooku, v ktorom vysvetlil, že ultimátum podľa neho vypršalo a vláda má neustále iba prázdne sľuby. V novej vláde si nevie predstaviť Igora Matoviča ani Romana Mikulca.

„To, či podporím novú vládu, závisí od jej zloženia. Podmienkou je vláda bez Igora Matoviča a Romana Mikulca. Inak nemáme ani o čom diskutovať,“ píše v statuse.

10:10 – Tlačová konferencia OĽaNO, ktorú strana ohlásila na 10.00 h, sa posúva na 10.30 h. 

9:45 – Eduard Heger možno podá demisiu ešte pred dnešným hlasovaním o vyslovení nedôvery vláde. Viacerí poslanci hovoria, že pád vlády je viac než pravdepodobný. Heger má pred hlasovaním viacero možností, ako koniec svojej vlády zvrátiť. 

1. marca 2024, 9:30 Čas čítania 3:47 Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom Bývalý erotický salón v Bratislave pretvorili na moderné bistro. Chystajú unikátny koncept pod holým nebom

Jednou z možností je pristúpiť na dohodu s poslancami okolo Tomáša Tarabu o predčasných voľbách. Tarabovci by následne vládu podržali výmenou za hlasovanie o ústavnom zákone. Ďalšou možnosťou pre premiéra Hegera je dohoda so stranou SaS. 

Časť strany OĽaNO pád vlády odmieta. Prijateľnejšie je pre nich prijať ponuku strany SaS na rozsiahlu rekonštrukciu vlády a obetovať tak svojho lídra Igora Matoviča. Ide o poslancov z občiansko-demokratickej platformy okolo Jána Budaja a Kristiána Čekovského.

Matovič, Heger.
Matovič, Heger. Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Správy z domova nájdeš na Refresheri na jednom mieste.
Domov
Zdieľať
Diskusia