Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radim Šlechta
14. decembra 2022 o 20:20
Čas čítania 0:32

Vojna ide Putinovi do peňazí. Musel začať šetriť

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené
Vojna ide Putinovi do peňazí. Musel začať šetriť
Zdroj: TASR/AP

Podľa Svetovej banky Putin do vojny investuje 21 % minuloročného hrubého domáceho produktu krajiny.

Vladimir Putin plánuje aj naďalej financovať vojnu na Ukrajine. Vyčerpáva tým ruský rozpočet, a tak má krajina obmedzené zdroje na financovanie vnútroštátnych aj medzinárodných geopolitických kampaní. Upozorňujú na to analytici z amerického Inštitútu pre štúdium vojny.

Približne tri miliardy rubľov zo štátneho rozpočtu krajiny pôjdu na financovanie vojny a bezpečnosti Ruskej federácie. Svetová banka pritom upozornila, že ide približne o 21 % hrubého domáceho produktu z minulého roka. Podľa britského ministerstva obrany a ISW tieto výdavky obmedzia financovanie domácich aj zahraničných kampaní. To znamená presun ľudských zdrojov a vybavenia z niektorých zón konfliktu na Ukrajinu. 

Rusko sa na čele s Vladimirom Putinom môže ocitnúť vo finančných problémoch a kampane, ktoré mali podporiť popularitu prezidenta, budú musieť ustúpiť vojne na Ukrajine. O udržanie moci a obnovenie pozície Ruska sa Putin snaží spojenectvom medzi Ruskom, Uzbekistanom a Kazachstanom.

Domov
Zdieľať
Diskusia