Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
13. decembra 2022, 9:50
Čas čítania 0:36

Holandsko sa ospravedlnilo za inštitucionálny rasizmus v práci. Zamestnancov inej farby pleti častujú prezývkou Čierny Peter

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V správe sa uvádza, že zamestnanci ministerstva inej farby pleti sa častokrát cítili ignorovaní alebo vylúčení spomedzi svojich kolegov belochov.

Holandské ministerstvo zahraničných vecí sa v pondelok ospravedlnilo za závery nezávislej správy, z ktorých vyplýva, že praktizuje tzv. inštitucionálny rasizmus. Išlo najmä o verbálnu agresiu. 

V správe sa uvádza, že zamestnanci ministerstva inej farby pleti sa častokrát cítili ignorovaní alebo vylúčení spomedzi svojich kolegov belochov. Hoci títo zamestnanci „neboli urážaní priamo“, často počuli, ako ich kolegovia častujú nepríjemnými poznámkami a osloveniami. Vyjadrovali sa o nich ako o „negroch, bokitoch, opiciach a Čiernych Petroch, a to najmä na základe farby pleti,“ píše sa v správe.

Čierny Peter, po holandsky Zwarte Piet, je holandská tradičná sviatočná postava s čiernou tvárou, ktorá sprevádza svätého Mikuláša. Bokito je zase meno gorily, ktorá v roku 2007 utiekla z rotterdamskej zoologickej záhrady.

Holandský minister zahraničných vecí Wopke Hoekstra v príspevku na Twitteri uviedol, že závery správy boli „bolestivé a konfrontačné“. Dodal, že to, čo zažívajú zamestnanci v jeho oddeleniach a na diplomatických misiách na celom svete, je neakceptovateľné.

Domov
Zdieľať
Diskusia