Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
13. decembra 2022, 7:21
Čas čítania 0:38

Nemeckí extrémisti chceli vytvoriť novú armádu. Počas plánovaného prevratu mali zatýkať a trestať ľudí

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Počas razií, pri ktorých boli extrémisti zadržaní, našli aj hotovosť v hodnote 400 000 eur či zlaté tehličky.

Sprisahanci z krajne pravicového hnutia Reichsbürger (Ríšski občania) plánovali po celom Nemecku vytvoriť takmer 300 oddielov vnútornej bezpečnosti, z ktorých mala vzniknúť nová armáda. 

V spolkových krajinách Sasko, Durínsko a Bádensko-Württembersko už boli vykonané konkrétne prípravy na vznik týchto rôt. Členka výboru Bundestagu Clara Büngerová uviedla, že podľa jedného zo zástupcov prokuratúry mali pripravované roty v prípade štátneho prevratu zatýkať a trestať ľudí.

12. decembra 2022, 13:24 Čas čítania 0:52 Nemecko chce sprísniť zákony o zbraniach. Reaguje na neúspešný puč krajnej pravice Nemecko chce sprísniť zákony o zbraniach. Reaguje na neúspešný puč krajnej pravice

Chystali štátny prevrat

Polícia počas razií v mnohých spolkových krajinách Nemecka zadržala minulú stredu 25 osôb, z ktorých sa 23 naďalej nachádza vo väzbe. Dvadsaťdva z nich je obvinených z členstva v teroristickej organizácii snažiacej sa o zvrhnutie štátu.

Büngerová priblížila, že počas razií bola zaistená okrem zbraní aj finančná hotovosť vo výške 400 000 eur a takisto zlaté a strieborné mince. Okrem toho existoval aj trezor, v ktorom boli uložené zlaté tehličky za šesť miliónov eur. Úzky kruh podozrivých komunikoval cez satelitný telefón. V jednom z rozhovorov zachytenom bezpečnostnými orgánmi sa zhovárali o získaní prístupu do Bundestagu.

Domov
Zdieľať
Diskusia