Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
7. decembra 2022, 11:00
Čas čítania 1:07

Nemecká polícia zadržala 25 osôb krajne pravicového hnutia Ríšski občania. Ich hlavným cieľom malo byť zvrhnutie súčasnej vlády

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ríšski občania neuznávajú legitimitu nemeckého štátu a jeho demokratické princípy a často odmietajú platiť dane a zhromažďujú nelegálne zbrane.

Nemecká polícia prehľadala v stredu ráno počas rozsiahlych razií zameraných voči členom krajne pravicového hnutia Reichsbürger (Ríšski občania) zhruba 100 objektov v 11 spolkových krajinách. Zadržaných bolo 25 osôb, ktoré prokuratúra obviňuje z plánovania štátneho prevratu. TASR informuje na základe správy agentúry DPA a denníka Die Welt.

Die Welt uviedol, že podľa jeho informácií plánovali Ríšski občania násilnú zmenu systému. Niektorí členovia hnutia vlastnili aj zbrane. Ich cieľom malo byť zvrhnutie súčasnej vlády. Na tento účel chcelo hnutie podľa Spolkovej prokuratúry do svojich radov naverbovať najmä príslušníkov nemeckých ozbrojených síl (Bundeswehr) a polície.

Členovia krajne pravicovej teroristickej skupiny „vykonali konkrétne prípravy na násilné preniknutie do nemeckého parlamentu s malou ozbrojenou skupinou“.

V nasadení bolo približne 3 000 policajtov, uviedla pre DPA hovorkyňa Spolkovej prokuratúry v Karlsruhe. Dvadsaťdva zatknutých je podľa jej slov členmi teroristického zoskupenia a zvyšní traja figurujú ako ich podporovatelia. Hovorkyňa doplnila, že obvineniam čelí ďalších 27 osôb. „Zatiaľ nemáme pomenovanie pre toto teroristické združenie,“ uviedla hovorkyňa s tým, že sa zakladá na konšpiračných mýtoch.

Ilustračné foto.
Ilustračné foto. Zdroj: TASR/AP

DPA píše, že tzv. Ríšski občania neuznávajú legitimitu nemeckého štátu a jeho demokratické princípy a často odmietajú platiť dane a zhromažďujú nelegálne zbrane. Hnutie tvoria menšie skupiny, ktoré nesú názvy ako „Konfederácia Nemeckej ríše“ či „Nemecké kráľovstvo“. Podľa odhadov Spolkového úradu na ochranu ústavy (BfV) má toto hnutie okolo 21 000 prívržencov.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

K zatknutiam došlo v Bádensku-Württembersku, Bavorsku, Berlíne, Hesensku, Dolnom Sasku, Sasku a Durínsku. Jednu osobu zadržali v Rakúsku a tiež v Taliansku. Razie prebehli okrem toho aj v Brandenbursku, Severnom Porýní-Vestfálsku, Porýní-Falcku a Sársku. Spolkový minister spravodlivosti Marco Buschmann na sociálnej sieti Twitter označil stredajšiu akciu polície za protiteroristickú operáciu. Ako napísal, „existuje podozrenie, že bol plánovaný ozbrojený útok na ústavné orgány“.

Domov
Zdieľať
Diskusia