Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Daniel Mikolášik TASR
11. decembra 2022, 16:27
Čas čítania 1:12

Amsterdam chce zakázať fajčenie marihuany v centre mesta. Úradom sa nepáčia bujaré párty turistov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Otvorený a liberálny charakter mesta vraj v návštevníkoch vyvolal pocit, že si tam môžu robiť, čo chcú, lebo nič nie je zakázané.

Amsterdamské úrady plánujú v centre hlavného mesta Holandska zakázať fajčenie marihuany. Toto rozhodnutie je súčasťou navrhovaných opatrení, ktorými chce holandská metropola bojovať proti bujarým oslavám návštevníkov a zabezpečiť pokojnejší život tamojších obyvateľov. V nedeľu to uviedla agentúra DPA, informuje TASR.


Mestskí predstavitelia uvádzajú, že „otvorený a liberálny“ charakter mesta vyvolal v návštevníkoch pocit, že si tam môžu robiť, čo chcú, lebo nič nie je zakázané. Nové nariadenia ovplyvnia najmä amsterdamský nočný život.

Pohostinstvá a nevestince budú mať skrátený prevádzkový čas a prísnejšie pravidlá budú platiť aj pre rozlúčky so slobodou a organizovaný pub crawl – aktivitu, počas ktorej ľudia v rámci jedného večera cielene vystriedajú viacero barov.

Holandsko, Amsterdam, koronavírusový pas
Zdroj: Unsplash/Leif Niemczik


Amsterdamské úrady upozorňujú, že plánovaný zákaz fajčenia marihuany nie je zameraný na obmedzenie predaja v coffee shopoch, kde si ľudia môžu bez obáv zo zatknutia alebo stíhania kúpiť výrobky z tejto omamnej látky. Tým osobám, ktoré budú marihuanu fajčiť na námestiach či uliciach, však hrozí za porušenie nariadení pokuta.


Agentúra DPA upozorňuje, že zavedením nových pravidiel chcú predstavitelia Amsterdamu ochrániť tie časti v centre mesta, kde je podľa nich „až príliš veľa návštevníkov“.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Holandská metropola očakáva, že budúci rok by do nej mohlo zavítať viac ako 18 miliónov návštevníkov, čo sa približuje k hornej hranici kapacít mesta, ktorú úrady odhadujú na 20 miliónov. Samotný Amsterdam má 900 000 obyvateľov.

Nie je to jediné (ne)populárne opatrenie, ktorým sa snažia úrady upokojiť ruch v meste. Pred pár dňami mesto uviedlo, že vo väčšine ulíc chce obmedziť najvyššiu povolenú rýchlosť na 30 km/h. Tým chce docieliť tichšiu a bezpečnejšiu premávku. Do platnosti by malo opatrenie prísť v decembri 2023.

Mesto taktiež minulý týždeň avizovalo „cielenú digitálnu kampaň, ktorá bude odrádzať zahraničných návštevníkov, ktorí do Amsterdamu prichádzajú len za alkoholom, drogami a sexom“. Mesto sa chce zamerať hlavne na britských turistov, ktorých považujú za najväčšiu hrozbu pre pokoj a pohodu v meste.

amsterdam
Zdroj: Unsplash/Gaurav Jain
Domov
Zdieľať
Diskusia