Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher Slovensko
Otvoriť v aplikácii Refresher
Stiahnuť
X
Tímea Krauszová TASR
11. decembra 2022, 8:18
Čas čítania 0:54

VIDEO: Na oblohe nad Wyomingom sa objavili nezvyčajné oblaky v tvare vĺn

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Vyzerali ako vlny oceánu.

Pozorovatelia oblohy mohli tento týždeň v americkom štáte Wyoming sledovať výnimočné oblaky, ktoré na horizonte pôsobili ako príbojové vlny oceánu. TASR informuje podľa webu BBC News.

„Morské vlny“ na oblohe

Oblaky v tvare vĺn sa v utorok dali pozorovať z mesta Sheridan nad hrebeňom pohoria Bighorn. „Bolo to výnimočné a okamžite som vedela, že to musím zachytiť,“ povedala miestna obyvateľka Rachel Gordonová. Časozberné video vzácneho meteorologického javu zverejnila na facebookovej stránke Wyoming through The Lens. „Bol to úžasný moment. Som rada, že si to teraz môžu užiť aj ostatní,“ dodala.

V meteorológii sa táto zriedkavá oblačná formácia volá fluktus alebo aj Kelvinova-Helmholtzova nestabilita. Vzniká vtedy, keď sa nad vrstvou stúpajúceho vzduchu omnoho rýchlejšie pohybuje iná vrstva vzduchu.

Spoločnosť Cloud Appreciation Society so sídlom v Spojenom kráľovstve považuje fotografie takýchto oblačných formácií za korunovačný klenot v zbierkach nadšencov meteorológie. Takéto oblaky pravdepodobne boli aj jednou z možných inšpirácií pre Vincenta Van Gogha a jeho obraz Hviezdna noc, dodáva BBC News.

Pri dostatočnej vlhkosti vzduchu sa môže takéto oblačné vlnenie premeniť na uzavreté turbulentné bunky, známe aj ako mačacie oči.

Celý jav opísali fyzici Lord Kelvin a Hermann von Helmholtz ako styčnú plochu dvoch prúdiacich tekutín (kvapalín alebo plynov) s rôznymi vlastnosťami, najmä rýchlosťou pohybu a hustotou.

Domov
Zdieľať
Diskusia