Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Tímea Krauszová
10. decembra 2022, 10:32
Čas čítania 2:17

Ďalší romantický podvodník ide do väzenia. Za dvadsať rokov oklamal viac ako 100 žien, vylákal z nich viac ako 250-tisíc dolárov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

S podvodmi začal dávno pred aplikáciami na zoznamovanie. Peniaze mu ženy posielali cez Western Union.

Patrick Giblin začal s podvodmi pred viac ako dvadsiatimi rokmi. Cez rôzne telefonické zoznamky nadväzoval kontakty so ženami, vzťahy prehlbovali dlhými telefonátmi plných lží. Podľa CNN oklamal viac ako sto žien.

Postupne od nich vyťahoval peniaze, za dve dekády klamstvami vylákal viac ako 250-tisíc dolárov, ktoré mu ženy posielali zvyčajne cez peňažný prevod v službách ako Western Union. Už ho raz odsúdili, bol vo väzení, dvakrát sa dostal aj do federálnej väzby, z ktorej ušiel. S podvodmi neprestal ani za mrežami.

Začiatkom decembra 2022 ho súd konečne odsúdil na 66 mesiacov vo väzení: za útek z federálnej väzby a za jeden prípad peňažného podvodu. 

Americký Tinder Swindler, bez Tinderu a bez súkromných lietadiel

Giblin s podvodmi začal začiatkom tohto storočia, využíval k tomu telefonické zoznamky. Vytváral si falošné profily, na ktorých sa volal Pat. Tvrdil, že pracuje v biznise s kasínami a ženy presviedčal najmä o tom, že mu na zovňajšku nezáleží. Podstatné vraj je to, čo je vo vnútri.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Predstavoval sa ako muž, ktorý hľadá vážny vzťah a chce sa usadiť a ženy dokonca presvedčil, že je ochotný sa presťahovať aj do ich mesta, že vzdialenosť nie je problém. Skôr než si začal pýtať peniaze, celé hodiny s nimi telefonoval a prehlboval vzťah. 

Tie potreboval napríklad na „pokazené auto“ či ako náklady na presťahovanie sa za „svojou láskou“. Zvyčajne šlo o niekoľko stoviek dolárov, a keďže operoval ešte pred aplikáciami na rýchle posielanie peňazí, ženy museli peňažný prevod zrealizovať osobne, napríklad cez Western Union. Tie, ktoré službu vôbec nepoznali, previedol celým procesom a vysvetlil im každý krok.

Podľa obžaloby sa Giblin sústreďoval na zraniteľné ženy. Medzi nimi boli vdovy, ženy s fyzickým postihnutím či slobodné matky, vrátane jednej, ktorá len krátko pred zoznámením prišla o dieťa. Aby si ich nepomýlil, viedol si zošit s podrobnými poznámkami o každej z nich.

Celkový počet jeho obetí môže byť aj vyšší. Podľa Kathy Waters, šéfky organizácie na pomoc obetiam romantických podvodov, sa totiž často obete neobrátia na políciu.

Opakovane bol vo väzbe a vo väzení, vždy ušiel, vždy podvádzal

Giblina za podvody odsúdili viackrát. V roku 2005 sa priznal, že oklamal viac ako 80 žien, odsúdili ho na 115 mesiacov vo väzení. V rámci dohody o vine a treste sa priznal, že podvodmi ukradol viac ako 200-tisíc dolárov a v roku 2007 ho za to odsúdili na viac ako 9 rokov vo väzení. Ani vtedy s podvodmi neprestal.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

V roku 2012 sa mu podarilo ujsť, chytili ho po niekoľkých týždňoch (plných podvodov) a za samotný útek mu vyrubili 18-mesačný trest. Napokon ho v decembri 2013 prepustili na podmienku, nesmel opustiť štát New Jersey bez toho, aby o tom jeho kurátor vedel. Neskôr ho zatkli v New Yorku a priznal sa, že podvodmi sa obohatil o ďalších 15- až 40-tisíc dolárov.

Napokon ho odsúdili na ďalších päť rokov vo väzení v roku 2017, okrem toho mal zaplatiť desiatky tisíc dolárov odškodného. S podvodmi pokračoval aj vo väzení, sústredil sa na odsúdené ženy. Znovu sa mu podarilo ujsť v roku 2020, keď ho prevážali do inej väznice. Medzi rokmi 2019 a 2021 si podvodmi privyrobil o ďalších 37-tisíc dolárov, ktoré vylákal od viac ako tucta žien.

Napokon ho v roku 2021 zatkli, v roku 2022 sa priznal a okrem 66-mesačného trestu musí zaplatiť zhruba 23-tisícové odškodné. Po prepustení ho čakajú ešte tri roky v podmienke.

Domov
Zdieľať
Diskusia