Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
9. decembra 2022, 21:00
Čas čítania 0:42

Ruským športovcom zrejme umožnia účasť na olympijských hrách v Paríži. Hry sú vraj najmä o zjednotení všetkých športovcov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ruskí športovci sa však na nich nebudú môcť zúčastniť, ak verejne podporujú konflikt na Ukrajine.

Ázijská olympijská rada navrhuje, aby bolo ruským a bieloruským športovcom umožnené zúčastniť sa na olympijských hrách v Paríži aj v prípade, ak by vojna na Ukrajine stále trvala. Olympijský výbor plánuje tento návrh preskúmať. Očakáva sa pritom, že povolia Rusom a Bielorusom zúčastniť sa minimálne na kvalifikačných súťažiach, informuje The Guardian.

MOV podľa britského denníka zrejme počíta s tým, že návrh sa stretne s kontroverznými reakciami. Športovcom by však nemalo byť umožnené súťažiť pod oficiálnou štátnou vlajkou ani hymnou v prípade víťazstva. Tí športovci, ktorí budú aktívne prejavovať podporu ruskému ťaženiu na Ukrajine, budú vylúčení zo zápolenia.

Vietor do plachiet snahe ázijského výboru fúkol nedávno francúzsky prezident Emmanuel Macron, podľa ktorého by sa šport nemal politizovať. „Cieľom týchto veľkých podujatí je umožniť športovcom zo všetkých krajín, niekedy vrátane krajín vo vojne, oživiť šport a zároveň nájsť prostredníctvom športu spôsoby, ako diskutovať tam, kde sa už ľudia nemôžu medzi sebou rozprávať. Myslím si, že by sa to malo zachovať,“ povedal.

Komisia MOV uvítala toto vyjadrenie. Hry sú podľa nich spôsobom, ako inak spojiť rozdielne krajiny a politické systémy na jednom podujatí.

Domov
Zdieľať
Diskusia